Top 5 locuri de munca unde nu ai nevoie de facultate

Scris de  Aug 04, 2014

În ziua de azi, mulţi tineri sunt descurajaţi de faptul că nu au o facultate terminată, că încă de mici copii au început să investească timp, bani şi nervi pentru studii şi sunt condamnaţi să continue să o facă, cu gândul de a obţine mai degrabă o diplomă, decât cunoştinţele necesare pentru angajarea în domeniile pe care le urmăresc.

Totuşi, conform ultimelor cercetări pe care echipa Smartdreamers le-a efectuat atât în rândul angajaţilor, cât şi în cel al angajatorilor, se pare că tendinţa companiilor de a lăsa garda jos atunci când vine vorba despre licenţă ca şi criteriu eliminatoriu este din ce in ce mai accentuată. Mai jos poţi vedea un top al job-urilor din domenii diverse, pentru care licenţa poate fi doar o simplă hârtie:

 

1) Domeniul IT

Fie că vorbim despre programatori, designeri sau alţii cu înclinaţii în domeniu, cei care aplică pentru job-urile din IT pot avea acces uşor la ele chiar şi fără studii superioare. Discutând cu Sergiu, Senior Web Developer al unei companii din Cluj-Napoca, am aflat că mai mult de 50% dintre colegii lui nu au studii superioare finalizate, internship-urile şi cursurile specifice fiind cu mult mai importante dacă vrei să faci primii paşi în domeniul care dictează piaţa muncii în ziua de azi, IT-ul.

În plus, am aflat şi faptul că veniturile sunt pe măsura aşteptărilor, astfel că dacă ai cunoştinţe de Java, spre exemplu, poţi fi plătit cu un salariu de aproximativ 500 de euro, chiar în primul an de muncă, venit cu mult peste media celorlalte domenii. De asemenea, ai şi cele mai mari şanse de a lucra pentru o companie din străinatate iar salariul ţi-l poţi înzeci în doar câţiva ani.

 

2) Online Advertising Manager

Pe măsură ce reţelele de socializare au ajuns în stadiul în care aproape creează dependenţă iar timpul petrecut în lumea virtuală e în continuă creştere, cei din marketing şi publicitate se concentrează să capteze atenţia publicului profitând din plin de online. Şi aici, ca şi în cazul IT-ului, job-ul presupune mai degrabă talent şi inclinaţie pentru acest domeniu, într-o măsură mult mai importantă decât studiile pe care ţi le oferă sistemul de învăţământ.

Cu câteva internship-uri, un portofoliu interesant, care să conţină neapărat pagini pe care le-ai administrat şi să releve cunoştinţele tale despre Ad-uri, poti să faci primii paşi în domeniul lui Luke Sullivan, Martin Lindstrom sau Malcom Gladwell. Cât despre salariu, vei câştiga în primul an undeva în jurul sumei de 400 de euro şi, pe măsură ce cunoştinţele tale se vor intersecta din ce în ce mai mult cu talentul, iţi poţi multiplica chiar şi de 3 ori venitul.

 

3) Vânzări

Vânzările sunt de multă vreme în topul preferinţelor candidaţilor tineri, cu toate că de multe ori nivelul de stres este poate mai ridicat decât în cazul altor job-uri, având în vedere că, în general, agenţii de vânzare joacă principalul rol într-o afacere. Chiar dacă în cele mai multe cazuri venitul fix se învârte în jurul sumei de 250-400 euro, există posibilităţi de a obţine sume frumoase în urma comisioanelor şi bonusurilor, în funţie de vânzare.

Cât despre criteriile de angajare, oricât de enervant ar fi clasicul îndemn “vinde-mi pixul acesta”, de care sunt şanse să te loveşti în cadrul unui interviu, cu câteva replici deştepte poţi acoperi într-un mod elegant anii de studii cu care nu te poţi mândri. În general, în piaţa din România, francizele şi partenerii giganţilor din telecomunicaţii au tendinţa de a angaja tineri încă din timpul facultaţii, care nu au o experienţă prea bogată sau chiar deloc, pentru a-i putea forma după bunul plac, prin propriile tehnici.

 

4) Agent call-center limbă străină

Chiar dacă salariile din call center nu sunt în general cele mai satisfăcătoare, dacă cunoşti foarte bine o limbă straină ai şanse mari să câştigi dublu decât într-unul în care se vorbeşte română. De asemenea, reprezentanţii unei companii de IT din Bucureşti ne-au declarat că venitul unei persoane care cunoaşte, spre exemplu, limba maghiară se invârte în jurul sumei de 1700 ron.

Mai mult, în cazul în care alegi departamentul de call center pe această limbă, criteriul de angajare principal îl constituie nivelul de cunoaştere al respectivei limbi, mai puţin experienţa anterioară sau o diplomă de licenţă, deoarece, spun angajatorii, trainingurile pentru un anumit job nu sunt atât de costisitoare şi dureaza mult mai puţin decât cursurile profesionale de limbi străine

 

5) Game tester

Am ales să discutăm şi despre acest job datorită uşurinţei cu care poţi, ca şi tânăr neexperimentat, să il obţii. Aşa că, în cazul în care eşti un adevărat “killing spree”, ştii combinaţii prin care Messi face minuni pe gazonul virtual sau îţi pierzi nopţile apărându-ţi cetatea, job-ul de game tester poate fi începutul carierei tale.

E adevărat, spre deosebire de celelalte despre care am vorbit anterior, aici salariile nu sunt tocmai cele mai satisfăcătoare. Pentru început vei câştiga undeva între 800-1000 ron, însă pe măsură ce evoluezi şi ajungi în echipa de leadership, vei avea venituri destul de frumoase, jucându-te sau coordonându-i pe alţii la distracţie.

 

În încheiere, te invităm pe smartdreamers.com pentru a-ţi găsi job-ul potrivit aşteptărilor tale. Succes la aplicări, îţi ţinem pumnii strânşi!

Ultima modificare Luni, 04 August 2014 12:03
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

2 comentarii

  • C
    Link la comentariu C Miercuri, 06 August 2014 04:26

    A., ai uitat sa mentionezi de online advertising manager. cica n-ai nevoie de scoala. poate ca nu-ti tre studii superioare, dar ma indoiesc ca in romania te angajeaza cineva fara ele. si talentul nu e suficient. ai nevoie de studii indelungate, de psihologie si de marketing. dar no, tot ce zboara se mananca. mai nou

  • A
    Link la comentariu A Luni, 04 August 2014 18:34

    Hai sa luam lucrurile pe rand:
    1 " dacă ai cunoştinţe de Java, spre exemplu, poţi fi plătit cu un salariu de aproximativ 500 de euro, chiar în primul an de MUNCĂ" asta suna a reclama la videochat. Ca Junior Developer doar cu java fara experienta, in primul an sa spui saru'mana daca ti se da mai mult de 300.
    "iar salariul ţi-l poţi înzeci în doar câţiva ani" adica vrei sa imi spui ca pot sa castig 5000 euro pe luna in romania ca developer lucrand la o multinationala in urmatorii 10 ani? cred ca nu intelegi ce inseamna a inzecii.
    2 E clar nu ai nici in clin nici in maneca cu IT-ul. Am inteles. Dar echipa de leadership? Leadership= conducere. Nu exista echipa de leadership ci post de leadership, adica sef. Si crede-ma orice game tester poate sa iti spunaca in 90% din timpnicinu te joci nici nu te distrezi.
    3 Nu scrie nimic daca nu te-ai informat temeinic in prealabil. Asta e prima regula a jurnalismului. Incearca sa pornesti de acolo.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.