Garantarea pentru lucrarile stiintifice realizate in afara mediului academic va trebui sa fie avizata de universitati

Scris de 

Profesorii care vor să garanteze pentru calitatea lucrărilor ştiinţifice realizate în afara mediului academic ar putea fi obligaţi să solicite avizul universităţii la care predau. Decizia ar putea fi luată în contextul scandalului declanşat de numărul mare de aşa-zise lucrări ştiinţifice scrise de deţinuţi pentru a li se reduce pedepsele, acestea fiind girate de cadre universitare.

 

Ministerul Educaţiei a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor o centralizare a tuturor acestor cazuri de lucrări scrise după gratii şi girate de profesori. În urma raportului se doreşte ca niciun cadru universitar să nu mai poată garanta vreo lucrare ştiinţifică din afara universităţii, fără înştiinţarea universităţii la care predă.

 

„A fost o situaţie de care nu ne-am lovit până acum, deşi ea a fost inclusă în regulamentele comisiilor de etică, dar acum, odată cunoscută situaţia, probabil că se va introduce o prevedere care să fie similară cu aceea în care atunci când un cadru didactic titular dintr-o universitate vrea să predea într-o altă universitate, trebuie să ceară aprobarea Senatului (universitar). Asta înseamnă că atunci când un profesor universitar vrea să gireze lucrarea unui puşcăriaş, să aibă nevoie de aprobarea universităţii. Unele universităţi nu au fost de acord cu termenul aprobare şi s-au oprit la termenul de avizare.

Oricum i-ai spune, asta înseamnă că universitatea îşi asumă şi răspunderea pentru că în momentul de faţă, în cele mai multe situaţii, universităţile nu au avut cunoştinţă de ceea ce au făcut cadrele didactice din universităţile lor, pe baza dreptului de liberă exprimare în domeniul ştiinţific al fiecăruia. Acest lucru va fi recomandat la nivelul universităţilor, iar universităţile sper să reproducă acest lucru în propriile reglementări interne. În ceea ce-i priveşte pe profesori, aceştia pot fi traşi la răspundere de la caz la caz. Nu ai bază legală să stabileşti ceva fiindcă nu a fost ceva interzis legal, aici se pune problema moralităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei, pentru Mediafax.

 

Sursa: mediafax.ro si edu-newes.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.