Studentii au simulat la Cluj activitatile Parlamentului European si ale ONU

Scris de 

Parlamentarii europeni şi diplomaţii Organizaţiei Naţiunilor Unite au dezbătut ieri la Cluj-Napoca probleme globale. Nu vorbim despre adevăratul for legislativ, ci de unul format din studenți şi elevi proveniți din toate colțurile lumii. Aceștia au simulat activitățile instituţiilor, iar procedurile au fost urmate ca la carte.

 

În cadrul Parlamentului, tinerii s-au organizat în grupuri politice, iar în cadrul ONU în comitete și consilii. Au dezbătut teme precum șomajul, corupția, politica agricolă a Uniunii Europene sau actuala situație din Siria.

Deşi este doar o simulare, tinerii parlamentari îşi joacă rolurile cu foarte mare seriozitate.

 

„Noi, la fel ca la Naţiunile Unite, am promovat pacea şi securitatea. Suntem aici ca să învăţăm cum să negociem, cum să ajungem la consens şi să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm astăzi”, a spus unul dintre studenţii care au participat la simulări.

studentii-au-simulat-la-cluj-ativitatile-parlamentului-european-si-onu1382627958

„Eu sper să devin diplomat. Dacă voi reuşi, vot încerca să dezvolt relaţiile dintre Ucraina şi Uniunea Europeană”, a delarat un student din Ucraina. 

 

Printre particpanţi s-a aflat Cătălin, care la doar 16 ani şi-a asumat funcţia de diplomat.

„Este vorba de nişte abilități foarte importante pe care nu le poți deprinde chiar de la școală sau din cărți. Îți trebuie o experiență practică. Mi-ar plăcea să am o carieră în diplomație, să reprezint o anumită țară sau o anumită companie. Nu sunt sigur dacă chiar vreau să ajung în Parlamentul Europei, dar cu siguranță mi-ar plăcea o carieră similară”, a spus Cătălin.

 

Scopul proiectului este acela de a-i familiariza pe studenţi şi pe tinerii participanţi cu regulile de procedură şi cu modul de organizare atât al Naţiunilor Unite, cât şi a Parlamentului European.

 

„Este a IV-a ediţie şi acum participă la proiect tineri din peste 10 state. În total, în cele patru ediţii am reuşit să aducem în Cluj participanţi din nu mai puţin de 50 de state2, a declarat Mihnea Stocia, managerul de proiect.

 

Sursă știre: citynews.ro

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.