Documentarul „Aliyah DaDa”, regizat de Oana Giurgiu, din 1 aprilie la Cinema Victoria din Cluj

Scris de 

Oana Giurgiu, directorul executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), vine pe 1 aprilie la Cluj-Napoca într-o altă ipostază, aceea de regizor de film documentar. Aliyah DaDa va fi proiectat în prezența echipei filmului miercuri, 1 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Victoria.

 

Aliyah DaDa este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România, în relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, ca un tablou suprarealist care se construiește vizual printr-o serie de colaje, îmbinând contextul istoric cu amintiri și istorii individuale. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

În 1882, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă, pentru a întemeia una din primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne, într-o relație de iubire și ură ale cărei consecințe nu le vom putea cuantifica vreodată. Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete din perioada comunistă dintre România și Israel.

 

ALIYAH DADA still36

 

Programul proiecțiilor din săptămâna 3-9 aprilie la Cinema Victoria :

 

- Sâmbătă 4 aprilie, ora 20:00

- Duminică 5 aprilie, ora 15:00

- Luni 6 aprilie, ora 17:00

- Marți 7 aprilie, ora 19:30

- Miercuri 8 aprilie, ora 17:00

- Joi 9 aprilie, ora 22:00

 

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.