Limba engleza va fi detronata de chineaza si rusa

Scris de 

Engleza a devenit pentru mulți o a doua limbă maternă, iar pentru a avansa și a progresa în ziua de azi trebuie să știi cel puțin încă o limbă străină. După ce, secolul trecut, franceza și-a pierdut statutul de limbă a comunicării internaționale, în favoarea limbii engleze, acum și aceasta din urmă este pe cale să fie detronată, ca efect al schimbărilor care au loc pe plan economic și geopolitic.

Datorită ascensiunii economice de la jumătatea secolului trecut a Statelor Unite ale Americii, limba engleză a ajuns să fie învățată de toată lumea, în majoritatea statelor lumii. Criza financiară din 2008, care a generat o criză economică de proporții, a dus la slăbirea economiei SUA. Poziția SUA în fruntea clasamentului celor mai puternice economii ale lumii se clatină, iar un raport publicat recent de compania de consultanţă IHS Economics din SUA arată că, în următorii zece ani, China va depăși SUA, ca urmare a triplării PIB-ului, ajungând să dețină 20% din PIB-ul global.

 

Pe de altă parte, Rusia refuză cu obstinație să renunțe la statutul său de megaputere economică și militară, drept dovadă implicarea sa în conflictul din Ucraina, care a mobilizat întreaga lume, implicând reacții economice și politice pe plan internațional.

 

ntr-un clasament al celor mai utile cinci limbi pe care trebuie să le înveți în această lume în schimbare, site-ul Nomad Capitalist a enumerat, la finele anului trecut, în ordinea importanței: chineza, araba, spaniola, rusa și portugheza, ultima datorită faptului că este limba oficială a Braziliei.

 

Conform unui studiu eurbarometru realizat anul trecut în 27 de state membre ale UE, cele mai răspândite limbi străine vorbite de nativii din statele membre sunt: engleza (38%), franceza (12%), germana (11%), spaniola (7%) și rusa (5%). Europenii consideră că cea mai utilă limbă străină este engleza (67%), germana (17%), franceza (16%), spaniola (14%) și chineza (6%).

 

Iată că aceste tendințe de învățare a limbilor străine mai neobișnuite pentru români au ajuns și în țara noastră. Cererea românilor pentru învățarea limbii ruse şi a limbii chineze a crescut, a anunțat un comunicat de presă al Centrului de Limbi Străine Fides. „Dacă în perioada comunistă limba rusă era studiată în mod obligatoriu în şcoală, după revoluţie este scoasă treptat din programa şcolară, însă în ultima perioadă interesul pentru limba rusă a crescut”, spun reprezentanții centrului. Potrivit acestora, persoanele interesate să înveţe, să facă afaceri sau să lucreze în companii cu capital rusesc, chinez sau german doresc să învețe aceste limbi străine.

 

Sursa: money.ro

Sursa foto: celmaiceamai.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.