O saptamana de terapie in Tara Maramuresului cu Scoala de vara ”Mos Pupaza”

Scris de 

Tu ce faci vara asta? Venim noi cu o propunere diferită, dar în același timp extraordinară: Școala de vară ”Moș Pupăză”. Acesta este un proiect pedagogic de transmitere și prețuire a tradițiior strămoșești, de explorare a aspectelor specifice vieții de zi cu zi din satul tradițional, inițiat în 2016 la Valea Stejarului, Țara Maramureșului și extins și în Țara Lăpușului.În cadrul școlii, participanții de toate vârstele pot să se familiarizeze sau să aprofundeze cunoștințe legate de meșteșuguri populare strămoșești, femeiești și bărbătești, muzică, dans, pictură, munca în gospodăria țărănească, să simtă traiul autentic rural, de la sacru la cotidian, de la munca câmpului la jocul satului. Proiectul face parte din Satele Unite ale României și se va desfășura pe o perioadă de 8 zile, în satul Valea Stejarului, Maramureș, în perioada 12 - 19 august 2018.

Ce au pregătit organizatorii? ---> Fiecare zi a săptămânii este împărțită în 3:

  • Dimineața - ateliere (cioplit, țesut, zgărdane, instrumente muzicale)
  • După amiaza – sesiuni de dans și muzică tradițională
  • Seara - joc în sat, în fiecare zi alt sat din zonă

 

Costurile sunt următoarele:

Pentru copil 8 - 14 ani:

  • Cazare - 30 lei/noapte
  • Masă - 30 lei/3 mese/zi
  • Taxă ateliere - 100 lei/săpt.

 

Pentru adulți:

  • Cazare - 30 lei/noapte
  • Masă - 40 lei/3 mese/zi
  • Taxă ateliere - 200 lei/săpt. 

 

Anul trecut săptămâna din Țara Lăpușului a fost magică, 60 de cursanți au fost primiți cu drag și entuziasm în satele gazdă. Puteți vedea mai jos videoclipul filmat în 2017 pentru a vă convinge că merită experiența. Tot ce se vede în clip este filmat în lunile iulie și august 2017, în timpul celor două săptămâni de Școală de Vară “Moș Pupăză”, una în Țara Lăpușului (iulie), una în Țara Maramureșului (august):

 

Practic, participanții, timp de o săptămână, locuiesc cu sătenii, lucrează zilnic cu meșterii (dimineața), învață muzică și dans (după amiază), și în fiecare seară pornesc pentru un joc în sat, fiecare seară în alt sat gazdă. Organizatorii și-au propus creearea unui puternic pod de legătură, urban - rural,  între gazde și turiști, făurit prin momente de bucurie și amintiri formidabile. Pentru populația urbană, proiectul oferă acces intim la cultura tradițională vie a României. Nu mai este un hazard, "când se duc, unde se duc, ce descoperă". Efectul este terapeutic, o încărcătură spirituală pentru mințile urbane stoarse!

 

Puteți să vizitați pagina de Facebook a evenimentului aici, iar dacă doriți să citiți mai multe informații despre proiectul Statele Unite ale României, vă invităm să intrați pe pagina web dând un click aici.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.