Ca urmare, Forest Stewardship Council, care promoveaza gestionarea padurilor in mod responsabil la nivel mondial, a fost nevoita sa suspende certificarea care garanteaza originea durabila a lemnului utilizat de catre Ikea pentru ciclul de productie.
Deci, produsele de tip cherestea din Rusia si Finlanda nu este sunt din surse cu dezvoltare durabila. Decizia a fost luata ca urmare a unor operatiuni de control desfasurate chiar de catre Forest Stewardship Council in zona Carelia, unde se afla una dintre cele mai mari paduri din Europa.
Simon Counseil, director executiv al Rainforest Foundation din Marea Britanie, si-a aratat regretul fata de actiunile Ikea si fata de faptul ca lemnul provenind dintr-o astfel de padure veche a fost utilizat pentru producerea de mobilier ieftin. Ikea utilizeaza 1% din resursele de lemn din intreaga lume si a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 miliarde de lire sterline anul trecut, dar la ce costuri pentru planeta?
“Gigantul suedez s-a concentrat, de fapt, foarte mult pe presupusa sustenabilitate a produselor sale pentru a-si crea pe piata o imagine “verde”. Totul ar fi mers ca pe roate in cazul in care originea lemnului utilizat de catre Ikea se dovedea a fi cu adevarat durabila”, sustine AfaceriLemn.ro.
Acum, Ikea promite ca va face tot ce este posibil pentru a lua inapoi certificarea FSC si ca a inceput sa actioneze deja pentru a remedia, cel putin in parte, prejudiciul cauzat. Multinationala a spus ca vrea sa rezolve problema cat mai curand posibil si ca va contribui la dezvoltarea durabila si gestionarea responsabila a padurilor din Rusia, cu referire in special la Carelia.
Speram ca promisiunile nu sunt doar cuvinte. In caz contrar, Ikea si-ar putea pierde din credibilitatea acordata de consumatorii interesati de mediu. Va decide compania suedeza sa apeleze la un nou furnizor? Dar mai presus de toate, reducerea grosimii bibliotecii Expedit va fi suficienta pentru a remedia daunele cauzate padurii si a salva copacii?
Sursa foto : betonelement.dk