Cele mai cunoscute 5 mituri despre viata de student

Scris de 

Fie că eşti bobocel şi aştepţi cu nerăbdare să înceapă facultatea (şi începi să dai din aripioare de fiecare dată când cineva ţi se adresează cu apelativul: „studento! Studentule”), fie că eşti încă în liceu şi visezi cu ochii deschişi în timpul orelor, la vremurile când vei fi independent (şi evident profesorii aruncă după tine cu vorbe, replici, priviri acide şi într-un final cu lucruri – glumesc), cu siguranţă ai auzit măcar două mituri despre studenţie. Că no...verba volant, scripta manent (vorba inflorita ar merge mai bine).

Însă, din  nefericire, nu-mi amintesc atât de multe mituri. Dar, am să vă transmit şi vouă câteva care au speriat Vestul.

 

1. Când eşti student eşti slăbuţ că eşti rupt de foame

slab

Cum, ce, stai, unde? E adevărat că nu mai e mama sau tata sau bunica sau sora unchiului prietenei celei mai bune, care să îţi gătească în fiecare zi, dar asta nu înseamnă că mori tot timpul de foame. Adică serios, mama oricum o să-ţi trimită pachetul săptămânal, chiar dacă tu mai ai mâncare pentru o eventuală apocalipsă cu zombie.

 

Şi dacă totuşi, ai colegi de cameră sau de apartament care sunt mâncăcioşi, tot timpul se găseşte cineva care să îţi dea de mâncare, câte-un coleg care are prea multă. Probabil că viitorii studenţi vor zâmbi şi vor zice: „nu-i adevărat”, da’ vă spun eu că aşa e de multe ori. Mâncarea se strică, şi dacă stai în cămin, te poate face popular. (sau cel puţin asta am raţionat noi la un seminar).

 

Desigur, nu vei fi prea plinuţ, pentru că uneori te vei mai plimba pe jos, vei mai merge la o bâţâială sau poate chiar vei face sport (la unele facultăţi e obligatoriu sportul, mmdeci da). Dar, nu vei muri de foame. Numai dacă vrei asta. (şi desigur, nu vei mai fi pretenţios.)

 

2. Te vei îneca sub munţi de teme

teme

Vor exista nenumărate momente când vei simţi că munca ta academică îţi va absorbi fiecare dram de viaţă din tine, dar hei, cu siguranţă au fost nenumărate momente în care ai avut acelaşi sentiment şi în liceu. Trebuie să ţii minte că facultatea e diferită de liceu, dar nu chiar atât de tare...adică no, tot trebuie să înveţi şi dai mai multe examene. Şi ai o mai mare libertate. Huehue.

 

O să primeşti multe teme, ăsta-i adevărul, dar bineînţeles, depinde de facultate. Şi dacă ai două proiecte, şi mai ai o săptămână să le faci, tot o să ţi se pară mult, şi o să începi să te panichezi, să te intoxici cu cafeină, să plângi mult,  iar într-un final chiar să reuşeşti să-ţi termini proiectele, cu note mari.

 

Ideea e să îţi faci un program, ca să reuşeşti să îţi termini treaba din timp, şi să nu te trezeşti pe ultima sută de metri, cu ochii cât cepele şi cu stresul la nivel maxim, că poţi să-ţi cazi examenul că nu ai terminat. (ai restanţă, n-ai vacanţă)

 

3. Dacă nu bei, nu te distrezi

bautura

*ia o portavoce şi urlă: FAAAAALS*
E adevărat că în timpul facultăţii, băutul devine un obicei comun (mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie), dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să o facă.

 

Băutul trebuie să fie o alegere personală: dacă vrei, bei. Dacă nu, nu. Dacă tu te simţi comfortabil, atunci poţi să-i dai bătaie. Dacă îţi displace ideea în  sine, nu te forţează nimeni. Desigur, poţi să ieşi cu prietenii tăi care beau, şi tu să bei suc de mere. E destul de amuzant, până când încep cu o exprimare foarte dubioasă, care sună a „rarwr argy bargy”...ai prins ideea. Dar oricum, poţi să cunoşti alţi oameni, să flirtezi şi să te distrezi, chiar dacă eşti treaz/ă. Nimeni nu are dreptul să te judece.

 

Nu-ţi place atât de mult să mergi la chefuri? E în regulă, există şi alte moduri de a te distra. Spre exemplu: maratoane de filme, karaoke sau concerte...nu e neapărat nevoie să bei!

 

4. Examenele sunt exagerat de grele

studii

Poate aşa puţin...puţin mai mult. Adevărul e că prima sesiune e cea mai grea! Serios! E cel mai groaznic moment din viaţa ta, pentru că nu ştii cum trebuie să-ţi împarţi timpul, eşti nesigur ce trebuie subliniat din carte (iar atunci cumperi o cutie de vopsea cu care „subliniezi”, că oricum totul e important). Şi ajungi într-un moment de panică...şi...şi...cedezi.

 

Nu trebuie să te stresezi, că oricum o să te descurci. Plus, dacă înveţi din timp, şi mergi la cursuri şi seminarii, o să te descurci.

 

5. Devii un/o fiţos/oasă

fitoasa

Nu ştiu dacă mitul ăsta e general-valabil peste tot, dar la mine-n oraş (pseudo), e unul dintre cele mai răspândite. Dacă eşti student, iar o parte din cunoştiinţele tale nu au ajuns încă la facultate sau nu o fac, o să te bârfească în permanenţă, fie pe faţă, fie pe la spate, că „de când te-ai dus la *insert oraşul*, ai venit cu aere...da’ cine te crezi?” iar întrebări de genul pot continua la infinit.

 

Desigur, te vei schimba. Nu prea tare, dar vizibil, cică. Însă, nu trebuie să te demoralizeze. Zâmbeşte şi ignoră-i. Aia-i cea mai bună metodă. Din nefericire, nu mai ştiu mituri. Însă, dacă voi mai ştiţi, nu ezitaţi să le lăsaţi în comentarii. :D

 

Sursa foto : ortodonciapontevedra.es

Bianca Gângă

Content Writer la Campuscluj.ro şi mândră de asta. Blogger ocazional şi şoricel de bibliotecă. Rockoholic, coffeeholic, chocoholic, funholic şi pasăre de noapte.

Website arylequine.wordpress.com

1 comentariu

  • anonim
    Link la comentariu anonim Sâmbătă, 25 Octombrie 2014 02:51

    E "verba volant, scripta manent", nu "vorba volant, scripta mannet".

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook