Videoproiectia live spectaculoasa pe latura sudica a Bisericii Sfantul Mihail din Piata Unirii

Scris de  Aug 18, 2016

Artistul vizual Bordos László Zsolt (alias Bordos ArtWorks) a susținut marți o prelegere despre videoproiecția live spectaculoasă pe latura sudică a Bisericii Sfântul Mihail din Piața Unirii, care va avea loc vineri, 19 august, de la ora 22:10. El a vorbit despre conceptul și mijloacele tehnice ale proiecției din Cluj-Napoca, dar și despre cariera sa de artist vizual sau despre istoricul proiecțiilor pe clădiri.

 

Pentru proiecția de pe zidul Bisericii Sfântul Mihail vor fi folosite 12 proiectoare de mare rezoluție aduse din Germania și Ungaria, cele mai mari dintre ele ajungând chiar la 30.000 de lumeni și peste 100 de kilograme. Filmul pregătit de artist cu prilejul împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș liber regal va dura aproximativ 8 minute și va avea două părți. Prima va marca momentul istoric important din viața orașului, iar a doua este o creație artistică liberă.

 

Pentru realizarea proiecției, a fost necesară scanarea laser tridimensională de mare precizie atât a exteriorului, cât și a interiorului catedralei gotice. Conform artistului, proiecția de la Cluj reprezintă o provocare pentru el. „Un punct important e faptul că sărbătorim 700 de ani de la acordarea privilegiilor de oraș liber regal Clujului. Ca artist, mi-a fost dificil să găsesc o soluție prin care să exprim acest lucru.”, a declarat acesta. Conform artistului, durata realizării unui astfel de film poate varia între o o lună și o lună și jumătate.

 

Provocarea nu stă doar în crearea efectivă a proiecției, ci și în reglajele proiectoarelor. Potrivit lui, pentru un show de video mapping din Germania, unde a utilizat 64 de proiectoare, reglajele au durat două săptămâni. După ce a prezentat punctele importante ale istoriei tehnicilor de manipulare a luminii, Bordos a spus, în cadrul prelegerii de la Cluj, că arta video mapping-ului „se răspândește în lume din ce în ce mai mult, aidoma cinematografiei la începutul secolului trecut”.

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.