UBB sarbatoreste Zilele Francofoniei si aniversarea a 25 de ani de la infiintarea Centrului de Studii Literare Belgiene

Scris de 

Centrul de Studii Literare Belgiene, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, organizează, în perioada 25-27 martie 2015, o serie de manifestări academice și culturale dedicate „Zilelor Francofoniei”. Evenimentele se înscriu într-un program mai vast de manifestări pe care CELBLF le va organiza pe tot parcursul anului 2015, menite să marcheze aniversarea a 25 ani de la înfiinţarea, în 1990, a Centrului de Studii Literare Belgiene.

Evenimentele vor avea loc sub patronajul Delegaţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, al Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF) și al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia.

 

Programul manifestărilor începe miercuri, 25 martie, de la ora 17.00, cu proiecția filmului de scurt-metraj YADEL, realizat de scriitorul și scenaristul belgian Kenan Görgün. Proiecția va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj Cluj Shorts și va fi urmată de un Masterclass în prezența artistului, la Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai (str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, sala Cinema/43).

 

Joi, 26 martie, cu începere de la ora 10.00, dl. Jacques De Decker, scriitor și jurnalist belgian, Președintele Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză din Belgia, va susține conferința Journalism in the Digital Age la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB  (str. Traian Moșoiu nr. 71). Conferinţa va fi în limba engleză.

 

Programul manifestărilor va continua joi de la ora 14.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, cu vernisajul expoziției de bandă desenată Frumoasele imagini ale Centrului Belgian de Bandă desenată. Expoziția a fost realizată în colaborare cu Delegația Wallonie-Bruxelles la București, cu sprijinul Centrului Belgian de Benzi Desenate din Belgia. Vor vorbi: dna. Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, dl. Benoit Rutten, şeful Delegaţiei Wallonie-Bruxelles și președinte al GADIF-ului, dl. Jacques De Decker, scriitor și jurnalist belgian, dna prof.univ. dr. Rodica Pop.

 

Tot joi, de la ora 18, este prevăzută lansarea cărții Thomas Owen, Ceremonial nocturn, antologie de proză fantastică. Volumul este coordonat de Rodica Lascu-Pop, Cluj-Napoca, Casa Cărţii de Ştiinţă, col. « belgica.ro », 2015. Evenimentul va avea loc la Book Corner Librarium (Bulevardul Eroilor, nr. 15), în prezența invitaților: dl. Benoit Rutten, scriitorii belgieni Jacques De Decker şi Kenan Görgün,  prof. univ. dr. Rodica Pop, lect. univ. dr. Alina Pelea și asist. univ. dr. Alexandra Stanciu. Actriţa Elena Ivanca de la Teatrul Naţional din Cluj va face lectura unor extrase din volum.

 

Ziua de vineri, 27 martie, va fi dedicată în întregime colocviului intitulat Les écrivains et les médias dans l’espace européen. Approches interdisciplinaires (Scriitorii și media în spațiul european. Abordări interdisciplinare), organizat de Centrul de Studii Literare Belgiene de Limbă Franceză în colaborare cu Departamentul de Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB.

 

Sursa: news.ubbcluj.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.