Airsoft – tot mai popular in tara

Scris de 

Istoria airsoft-ului vine din Asia. În Japonia anilor ’60, deținerea armelor de foc a fost interzisă. Drept reacție la schimbarea de legislație, japonezii au început să producă replici non-metalice de colecție, destul de realiste. Încet-încet au apărut replicile perfecte, dar non-letale. Au devenit populare pe piețele asiatice sub denumirea de arme soft-air sau air-soft. La mijlocul anilor ’90, replicile bazate pe propulsie cu gaz au evoluat în modele electrice - mai ieftine ca preț. Puțin mai târziu au fost dezvoltate alte sisteme pentru a îmbunătăți precizia replicilor și a spori portanța proiectilelor.

Airsoft este un joc de natură marțială (bineînțeles simulată). Acesta a prins foarte repede și în România ca sport recreațional. Este un hobby distractiv și sănătos, ce implică și strategie.

Componenta esențială a airsoft-ului este spiritul de fairplay, deoarece - spre deosebire de paintball - bilele nu lasă urme vizibile în momentul impactului. Așadar, adversarul trebuie să confirme lovitura, nu să mintă. Partidele de airsoft se petrec de obicei în aer liber sau în încăperi special amenajate.

Replicile de airsoft sunt considerate jucării și nu se supun legislației armelor si munițiilor. Nu necesită permis de port armă și doar adulții le pot folosi – minorii nu au dreptul acesta. Ele sunt pentru agrement (distracție), nu auto-apărare. Organele abilitate (Poliție și Jandarmerie) au dreptul de a confisca replicile, în cazul in care acestea sunt expuse în public.

Jocul necesită cel puțin două tabere adverse. Atunci când o echipă rămâne fără oameni, aceasta este înfrântă, iar jocul se termină. Capturarea de steag a opoziției este o altă variantă des folosită. Firește, pot exista mai multe steaguri (puncte strategice) de capturat, iar ideea de bază este capturarea lor într-un timp cât mai scurt.

Echipamentul esențial de joc constă într-o armă replică airsoft, măști de protecție sau ochelari speciali și muniție (non-letală). Pasionații de aventură și tir au la îndemână magazinele online de profil pentru a face cumpărături. Pot face shopping la orice moment al zilei după bunul plac și în funcție de budget.

Airsoft implică nu doar dexteritate și condiție fizică, ci și gândire tactică – este și un joc al minții. Mari strategi din istorie aveau un obicei în comun. George Washington, general suprem al Coloniilor în secolul XVIII și mai târziu primul președinte al Statelor Unite, ținea scorul jocurilor de cărți în jurnalul personal. Liderul politic și geniul militar Napoleon Bonaparte avea o pasiune pentru jocurile de cărți. Pasiune ce l-a determinat să finanţeze cazinouri în Franţa. Winston Churchill este un alt exemplu de renume. Participa adesea la jocuri de cărți, unele dintre ele ținute alături de înalți demnitari străini.

Jocurile de airsoft variază foarte mult în scenariu și în modul lor de aplicare. Locația, numărul participanților și bugetul echipelor determină particularitățile jocului. De obicei, partidele variază de la tipul skirmish (jocuri mici) la simulări militare complicate, până la reconstituiri de lupte istorice. La exemplul din urmă, de obicei, jucătorii acompaniază replicile de airsoft cu echipament real (ținutele tradiționale) și repun în scenă bătălii celebre din trecut. Este un sport, un joc și un hobby.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.