Videochatul: un job sau un stil de viata?

Scris de  Noi 05, 2013

Ești studentă, nu îți ajung banii pentru nimic, ești mereu frustrată că nu îți poți cumpăra ceea ce îți dorești. Și te gândești că ar trebui să îți găsești ceva de muncă. Navighezi pe site-urile cu joburi, dar ai impresia că se caută doar muncitori stivuitoriști, agenți de vânzări, agenți imobiliari, sau apar doar anunțuri neserioase precum ”fă bani de acasă, doar dând click-uri toată ziua/ doar primind mesaje pe telefon”. Ei bine, te cam enervezi că nu e nimic pe gustul tău și toate sunt foarte prost plătite. Când deodată îți apare un anunț minune, care îți face profilul psihologic pe loc: ”Ești frumoasă, dezinvoltă, știi engleza la perfecție, îți place să interacționezi cu oamenii? Și vrei să faci bani frumoși?” 

Păi cum să nu? Cine nu ar vrea să facă sute de euro pe lună? Pare soluția ideală. Dar care e jobul de fapt? Păi, e vorba despre videochat. Desigur, agențiile care caută astfel de fete prezintă toată activitatea drept fiind una de milioane (și la propriu, și la figurat). Ideea ar fi că vei avea un job stabil, foarte bine plătit (peste 1000 de dolari plus bonusuri din încasări), că scapi de corvoada de la birou, stresul atingerii unui target, și așa mai departe, că vei avea un program flexibil, traininguri, cursuri de limbi străine. Deci, totul e ok, de ce nu? Doar ești îndrăzneață, senzuală, comunicativă și tot ce au mai zis ei în anunț. 

 

Iar pe lângă toate aceste beneficii care par să descrie un job de vis, pe care și l-ar dori oricine, angajatorii au grijă să te asigure că totul va rămâne confidențial, că serverele nu sunt accesibile în România, deci nicio persoană cunoscută sau din familie nu va afla ce muncă prestezi (asta dacă nu ai un iubit hacker!). Iar majoritatea clienților sunt americani sau din Europa Occidentală, deci oameni cu bani și studii, care își doresc doar o evadare din lumea cotidiană.

studio-videochat-iasi 1266793611184466209

 

Dar oare nu te-a învățat nimeni că tot ce pare prea frumos să fie adevărat... de obicei nu este? Desigur, în teorie ar suna bine. Dar în practică nu e atât de simplu. Despre riscurile la care se expun tinerele care fac videochat nu scrie nici în anunț, nici în contract. Începând cu riscurile fizice (au fost suficiente cazuri de tinere violate sau hărțuite sexual de către clienți prea insistenți), până la riscurile psihologice și sociale (denigrarea de către societate, imposibilitatea de a menține o relație cu o persoană de sex opus sau întemeierea unei familii, accentuarea unor probleme emoționale), videochatul este mai dificil decât pare.

 

Psihologii spun că femeile aleg să facă videochat din mai multe motive. Desigur, ele vor să facă banii, să își schimbe stilul de viață și să își permită un trai mai mult decât decent, haine de firmă, cosmetice, o mașină, un apartament stilat, dar de asemenea pot încerca să își ascundă complexele legate de aspectul fizic, să își exploateze sexualitatea și să o folosească ca o armă împotriva bărbaților care devin acum ”supuși”, fiindcă plătesc pentru fiecare minut petrecut în compania lor.

 

Oricum am lua-o, videochatul nu este un simplu job, este un stigmat, pe care îl oferim inconștient oricărei femei care alege să se dezbrace și să vândă sex, indiferent că există sau nu un ecran de computer între ea și client. Din acest motiv, videochatul este asociat cu prostituția și este pus în aceeași categorie cu masajele erotice sau alte activități erotice. Încă este un tabu în țara noastră, dar și în alte colțuri ale lumii. Cum a spus și psihoterapeutul Alina Iliescu, ”Oamenii au tendința naturală de a condamna”, așadar femeile sunt nevoite să ducă o viață dublă și să ascundă acest lucru de familie, de prieteni și să fie mereu în gardă.

 

Tot ce rămâne de făcut este să îți pui întrebarea: merită deranjul? Contează mai mult banii sau demnitatea? Care este scopul tău în viață și cum te poate ajuta videochatul să îl îndeplinești (sau nu)? Anunțuri apar zilnic, din această afacere se fac deja milioane de euro doar în România, dar nu este un job obișnuit. Rămâne la latitudinea ta ce vei alege!

 

Surse foto: anunturi-live.ro, romanialibera.ro

Ultima modificare Vineri, 12 Septembrie 2014 22:55
Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.