Roxana are 20 de ani și e voluntară de 4 ani la Banca Regională pentru Alimente Cluj. A ajuns să voluntarieze aproape zilnic și să facă de toate: logistică, operațiuni, coordonare voluntari, iar mai apoi l-a convins și pe tatăl ei să se implice. După mai multe acțiuni în care au lucrat împreună, tatăl Roxanei a ajuns să fie angajat și a devenit unul dintre șoferii Băncii Regionale pentru Alimente, iar azi lucrează aici cu normă întreagă.
„Am aflat de Banca pentru Alimente de la Andreea (n.red: Andreea, Bobiș, vicepreședintele executiv al Băncii pentru Alimente Cluj). O cunoșteam încă din școala generală și am păstrat legătura. Într-o zi, eram o mână de oameni veniți la plimbare la ea acasă. Chiar atunci a venit acolo tirul cu donații de portocale. Atunci singurul depozit era în curtea Andreei, în Turda. Am făcut un lanț uman și am descărcat tirul. Apoi am început să prind gustul voluntariatului la Bancă și am ajuns să particip la 2-3 acțiuni pe săptămână, uneori chiar și de 4-5 ori. Aveam 16 ani atunci”, își amintește Roxana Mihuț.
De la voluntar, la angajat cu normă întreagă
Părinții Roxanei au aflat de la fiica lor că vrea să se implice în acțiuni de voluntariat și au încurajat-o. Mai mult, tatăl i-a devenit coleg voluntar și au avut ocazia să voluntarieze împreună de mai multe ori.
„Am aflat de Banca pentru Alimente de la fiica mea, care mi-a cerut să ajut în perioada în care eu tocmai îmi părăsisem locul de muncă unde am muncit 15 ani. Mi-a plăcut să particip la acțiuni deoarece mi-am schimbat puțin perspectiva despre ce făcea fiica mea: am început să fiu 100% de acord cu plecările ei zilnice”, spune Ioan Mihuț.
El își amintește că a început voluntariatul prin a face curse scurte după donații, prin zona municipiului Turda, în județul Cluj: „Nu era ceva foarte solicitant și îmi făcea plăcere. Uneori mergeam și la descărcat de marfă; într-o dimineață s-a întâmplat să fie nevoie chiar pe la ora 4 pentru la o descărcare”.
Cursele au ajuns să fie tot mai dese, așadar Banca Regională pentru Alimente Cluj avea nevoie de un angajat cu normă întreagă, care să facă această activitate zilnic. În același timp, Ioan Mihuț își căuta un loc de muncă, după ce părăsise jobul anterior, unde fusese distribuitor de marfă. „Oportunitatea cu Banca a venit chiar în momentul potrivit”, afirmă el.
„Implicați-vă, nu vă costă nimic”
Pe lângă faptul că a obținut un loc de muncă, Ioan Mihuț spune că voluntariatul alături de fiica lui a ajutat mult la consolidarea relației tată-fiică: „Ne întâlneam mai des și eram mai mult împreună. Am început să discutăm mai mult și să ne înțelegem mai bine. Am lucrat împreună fie la descărcat marfă, fie o mai sunam pe ea ca să o întreb diverse lucruri pe care le știa.
Eu am rămas șocat să văd câte guri rămân nehrănite, câte persoane au nevoie de ajutor și cât de multă hrană se risipește, deci cât de mult e nevoie de noi, ca Bancă, și de voluntari în general care să ajute. Implicați-vă, nu vă costă nimic”, subliniază Ioan Mihuț.
În 2024, Roxana a terminat primul an de facultate; e studentă la Inginerie Economică Industrială în cadrul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției, la Universitatea Tehnică din Cluj.
„Un coleg voluntar m-a inspirat să aleg această facultate, el terminând acolo. Cred că dacă nu îl întâlneam pe el la voluntariat la Bancă, probabil alegeam altă facultate. Profesional, îmi doresc să-mi găsesc jobul care să-mi facă plăcere, să mă trezesc dimineața motivată și nerăbdătoare să ajung. Nu îmi pot imagina încă ce post ar fi, însă cu siguranță mă văd implicată într-o mulțime de domenii: inginerie, economie, ONG, chiar și jurnalism”, spune Roxana.
Când se uită în urmă la cei 4 ani de voluntariat la Banca pentru Alimente, Roxana spune că i-a rămas în minte satisfacția pe care a avut-o când a ajutat oamenii care au suferit după inundațiile din Ocoliș. „A fost o experiență atât de încărcată emoțional, a trebuit să trecem cu tractorul, cu mașini de teren, ca să ajungem la oameni. Chiar am simțit că am făcut un gest uriaș pentru oamenii de acolo”, își amintește Roxana Mihuț.
În prezent, Banca Regională pentru Alimente Cluj are 33 de parteneri - companii donatoare -, iar alimentele ajung în mod recurent la 21.000 de oameni aflați în nevoie: copii, vârstnici sau familii în risc de excluziune socială, persoane cu dizabilități, fără adăpost, cu dependențe, refugiați și alte categorii.
Anul trecut, cantitatea de hrană donată în regiune (care deservește județele Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Sibiu) a fost de 1.116 tone de alimente. Din 2018 și până la finalul anului trecut, cantitatea de produse donate a ajuns la 3.313 tone, cu o valoare comercială de 4 milioane de euro.
Donează lunar 2 euro
Pe lângă voluntariat, persoanele fizice se pot implica printr-o donație lunară de 2 euro pe lună, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.
Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.