O saptamana plina la TIFF: filme, concerte si masterclass-uri

Scris de 

TIFF 2014 a dat lovitura și anul acesta. Dacă nu ai „dat o geană” încă, este timpul să o faci. După un weekend cu săli pline, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă cu un program încărcat de filme bune și evenimente speciale. În primul weekend, sute de copii au ascultat fascinați cine-concertul Cinepiano, al artistului brazilian Tony Berchmans, la Cinema Florin Piersic, iar alte câteva zeci au învățat meserii și s-au jucat în Cetatea micilor antreprenori, la Castelul Banffy de la Bonțida. Totodată, Depozitul de Filme, un spațiu inedit, spectaculos prin miile de role de film abandonate, le-a fost prezentat invitaților și spectatorilor în debutul TIFF-ului.

CONCERTE. Săptămâna începe în forță cu un concert inspirat de melodiile Mariei Tănase, „Maria T”, al Bălănescu Quartet, luni, 2 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților (CCS). Alexander Bălănescu, considerat unul dintre cei mai talentați violoniști contemporani, poate fi văzut și ascultat și marți, 3 iunie, de la 22.00, la Casa TIFF. Tot luni, de la 21.30, o trupă nouă, promițătoare, Fine It’s Pink, cântă la Casa TIFF. Turbo-polka-ska e combinația explozivă pe care o propune trupa austriacă Russkaja. Marți, 3 iunie, de la 21.00, la CCS, va acompania live capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucișătorul Potiomkin (1925). Un al doilea concert e programat la Casa TIFF pe 4 iunie,de la21.00.

 

Britanicii de la Teeth of the Sea vin cu „The Last Man”, o reinterpretare originală a capodoperei lui George Orwell, „1984” pe 4 iunie, de la 22.00, la CCS. Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj va fi gazda unui eveniment unic pe 4 și 5 iunie, de la 21.00: Jan Esra Kuhl, unul dintre cei mai promițători tineri organiști și compozitori germani, va acompania live la orga bisericii filmul mut Faust (1926).

 

TIFF LOUNGE. În fiecare zi, între 2 și 7 iunie, de la 17.00, în spațiul TIFF Lounge din Unirii Open Air, spectatorii îi pot întâlni pe unii dintre invitații speciali ai festivalului. Moderator va fi jurnalistul Mihnea Măruță. Luni, 2 iunie, publicul se va întâlni cu Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, iar marți, 3 iunie, cu actrița Olimpia Melinte. Miercuri, Tudor Giurgiu, președintele TIFF, și Alexandru Belc, regizorul documentarului Cinema, mon amour, vor vorbi despre campania „Salvați Marele Ecran!”. Vin la TIFF Lounge și actorii Vlad Ivanov, Anamaria Marinca și Florin Zamfirescu, și cântăreața Angela Similea, alături de echipa scurtmetrajului Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină).

 

MIDNIGHT DELIRIUM. Japonezul HK Forbidden Superhero, o parodie extrem de amuzantă despre filmele cu supereroi cu un liceean care prinde puteri supranaturale doar când se îmbracă în lenjerie de damă, deschide luni, la 00.00, la Cinema Arta, seria Midnight Delirium. Marți, la Cockneys vs. Zombies, spectatorii machiați și/sau costumați în zombi vor fi vedetele nopții: au intrare gratuită la film și vor fi fotografiați la panoul TIFF. Detalii despre secțiune, aici.

 

MASTERCLASS. Seria masterclass-urilor Transilvania Talent Lab a început astăzi, 2 iunie, cu Nik Powell, directorul National Film and Television School, membru al juriului competiției TIFF. Marți, de la 10.00, va vorbi directorul de imagine finlandez Peter Flinckenberg. Despre experiența lor vor vorbi și cineastul britanic Peter Webber (joi, 5 iunie, 12.00) și directorul executiv al Israel Film Fund Katriel Schory (5 iunie, 15.00). Toate masterclass-urile au loc în Mansarda Napoca 15. Intrarea este liberă.

 

De neratat este proiecția Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat de Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz, Michael Glawogger şi Margreth Olin, care va fi prezentat la Cluj de producătorul Erwin M. Schmidt marți, 3 iunie, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic.

 

În premieră la Casa TIFF, miercuri, de la 22.30, va rula Ce lume minunată, lansat recent pe ecranele din Republica Moldova, în prezența unora dintre membrii echipei. Drama regizată de Anatol Durbală este inspirată de fapte reale petrecute în timpul protestelor din aprilie 2009, în Chișinău, când zeci de tineri au fost arestați și maltratați.

 

CINEPIANO credit  Nicu Cherciu

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.