Cartile castigatoarei Premiului Nobel pentru Literatura 2015 vor fi publicate de Editura Litera

Scris de 

Svetlana Alexievici, scriitoarea şi jurnalista din Belarus, care, la 67 de ani, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2015 pentru „scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre”, va fi tradusă şi publicată de Editura Litera. Cele trei cărţi de proză care vor apărea în anul 2016 sunt Zinky Boys: Soviet Voices from the Afghanistan War, War’s Unwomanly Face şi Last Witnesses: the Book of Unchildlike Stories.

 

Între 1979 şi 1989, trupele sotinereţii şi umanităţii a altor câtorva mii. Zinky Boys (1989) prezintă mărturiile emoţionante ale soldaţilor, mamelor, soţiilor şi prietenelor implicate în acest război crud, ale cărui efecte se simt încă şi azi.

 

War’s Unwomanly Face (1985) cuprinde confesiunile a 200 de tinere care visau să ajungă mirese, dar care în schimb au devenit soldaţi în Al Doilea Război Mondial, în anul 1941. Svetlana Alexievici a lucrat patru ani la această carte, timp în care a vizitat peste 100 de localităţi pentru a înregistra poveştile veteranelor de război. Presa sovietică a descris volumul ca pe „un reportaj viu al unor evenimente demult trecute, care au influenţat destinul naţiunii în întregul ei”.

 

The Last Witnesses: the Book of Unchildlike Stories (1985) pune laolaltă amintirile unor oameni care erau copii în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Văzut prin ochii copiilor şi mamelor, războiul dezvăluie o nouă lume a emoţiilor. Din pricina acestei cărţi, Alexievici a fost acuzată de oficiali de „pacifism şi portretizare lipsită de eroism a femeii sovietice”.

 

Svetlana Alexievici a fost implicată în realizarea mai multor filme documentare, a participat la mai multe expoziţii şi a scris trei piese de teatru. Cărţile scrise de ea au fost publicate în 19 ţări, iar unele au fost, de asemenea, ecranizate, puse în scenă sau pe muzică.

 

Textele ei, recunoscute pentru stilul literar polifonic, care propune un colaj atent de voci umane, au primit diverse premii internaţionale, printre care Premiul Kurt Tuch din partea PEN Clubului suedez (1996), Premiul Triumph pentru Artă şi Literatură Rusă (1997), Premiul pentru Carte de la Leipzig pentru armonie europeană (1998), Premiul Témoin du Monde (Martor al lumii) din partea Radio France Internationale (1999), Premiul special al Fundaţiei Friederich Ebert pentru cea mai bună carte politică şi Premiul pentru pace Erich Maria Remarque (2001).

 

Svetlana Alexievici este a doua scriitoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură publicată la Editura Litera, după Alice Munro, câştigătoarea din 2013.

 

Sursa: edu-news.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.