1. Căminul
De ce este bine să stai la cămin? În primul rând, plătești foarte puțin! În căminele din Hașdeu o lună de cazare, cu tot cu cheltuieli, te ajunge la 80-100 RON. În Economica sau la căminele Sport plătești puțin mai mult, dar condițiile sunt mult mai bune. Partea bună este că îți vor rămâne suficienți bani să ieși în cluburi, să îți iei haine din mall sau pur și simplu să îi cheltui pe ceva util și necesar.
De asemenea, ai șansa să socializezi constant, să îți faci prieteni, să afli lucruri noi, să împrumuți o foarfecă sau o lingură de zahăr când ai nevoie. Partea proastă este că vei împărți camera cu cel puțin alți doi colegi. Pe care, de obicei, nu îi alegi tu. Aici intervine modul tău de a fi. Poți renunța la intimitatea ta, ești de acord să împarți un dulap cu alți doi străini și baia cu alte zeci de persoane? Unii spun că nu ești student cu adevărat dacă nu împarți pachetul de la mama cu colegii de cameră sau dacă nu asiști la ”legendarele” petreceri din cămin. Adevărul e undeva la mijloc, ca întotdeauna. Dacă vorbim despre căminele particulare, însă, avantajul prețului mic dispare. Condițiile sunt uneori mai bune, dar și costurile cresc exponențial.
2. Chiria
De ce e bine să stai în chirie? Ai parte de intimitate, ai baia ta, poți găti în bucătăria ta, ai mai mult spațiu, probabil ai și un birou unde poți învăța. În plus, poți găsi un apartament aproape de facultatea ta sau de centru, iar atunci vei putea reduce timpul de deplasare (care știm deja că este foarte prețios), dar și costul transportului, dacă nu ai gratuitate pe mijloacele de transport în comun.
Avantajele sunt multe, dar dezavantajul este destul de evident: costă mult. În Cluj, prețurile se învârt în jurul a 160 euro pentru o garsonieră, 200 euro un apartament cu o cameră și peste 250 pentru un apartament cu două camere. Bineînțeles, sunt prețuri orientative, care diferă în funcție de cartier, m2, dotări, etc. În cazul în care îți găsești un coleg de apartament, vei plăti doar jumătate, dar trebuie să iei în considerare și cheltuielile: întreținerea, curentul, internetul și așa mai departe. Dacă bugetul nu reprezintă o problemă, poți locui și singur.
În concluzie, este important să te gândești care sunt prioritățile tale, cât de mult ții la intimitatea ta, la banii de buzunar sau la confort. Cu puțin noroc, le poți îmbina pe toate!
Sursa foto: realitatea.net