Ce alegem: camin sau chirie?

Scris de 

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă studenții de pretutindeni este găsirea unei locuințe, pe care o vor numi ”casă” timp de un semestru, un an sau întreaga perioadă a facultății. Iar opțiunile sunt destul de limitate: căminul studențesc sau un apartament închiriat. În cazul în care nu ai rude sau apropiați la care poți sta fără să plătești, va trebui să alegi una dintre cele 2 variante. Cum ar fi mai avantajos? Depinde de bugetul tău, de personalitatea ta, dar și de așteptările pe care le ai față de anii de studenție.

1. Căminul

De ce este bine să stai la cămin? În primul rând, plătești foarte puțin! În căminele din Hașdeu o lună de cazare, cu tot cu cheltuieli, te ajunge la 80-100 RON. În Economica sau la căminele Sport plătești puțin mai mult, dar condițiile sunt mult mai bune. Partea bună este că îți vor rămâne suficienți bani să ieși în cluburi, să îți iei haine din mall sau pur și simplu să îi cheltui pe ceva util și necesar.

 

De asemenea, ai șansa să socializezi constant, să îți faci prieteni, să afli lucruri noi, să împrumuți o foarfecă sau o lingură de zahăr când ai nevoie. Partea proastă este că vei împărți camera cu cel puțin alți doi colegi. Pe care, de obicei, nu îi alegi tu. Aici intervine modul tău de a fi. Poți renunța la intimitatea ta, ești de acord să împarți un dulap cu alți doi străini și baia cu alte zeci de persoane? Unii spun că nu ești student cu adevărat dacă nu împarți pachetul de la mama cu colegii de cameră sau dacă nu asiști la ”legendarele” petreceri din cămin. Adevărul e undeva la mijloc, ca întotdeauna. Dacă vorbim despre căminele particulare, însă, avantajul prețului mic dispare. Condițiile sunt uneori mai bune, dar și costurile cresc exponențial.

 

2. Chiria

De ce e bine să stai în chirie? Ai parte de intimitate, ai baia ta, poți găti în bucătăria ta, ai mai mult spațiu, probabil ai și un birou unde poți învăța. În plus, poți găsi un apartament aproape de facultatea ta sau de centru, iar atunci vei putea reduce timpul de deplasare (care știm deja că este foarte prețios), dar și costul transportului, dacă nu ai gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

 

Avantajele sunt multe, dar dezavantajul este destul de evident: costă mult. În Cluj, prețurile se învârt în jurul a 160 euro pentru o garsonieră, 200 euro un apartament cu o cameră și peste 250 pentru un apartament cu două camere. Bineînțeles, sunt prețuri orientative, care diferă în funcție de cartier, m2, dotări, etc. În cazul în care îți găsești un coleg de apartament, vei plăti doar jumătate, dar trebuie să iei în considerare și cheltuielile: întreținerea, curentul, internetul și așa mai departe. Dacă bugetul nu reprezintă o problemă, poți locui și singur.

 

În concluzie, este important să te gândești care sunt prioritățile tale, cât de mult ții la intimitatea ta, la banii de buzunar sau la confort. Cu puțin noroc, le poți îmbina pe toate!

 

Sursa foto: realitatea.net

 

 

Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.