LSRS cere adoptarea votului electronic sau prin corespondenta

Scris de 

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) solicită forurilor competente identificarea şi sancţionarea tuturor celor responsabili pentru „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege” şi adoptarea de urgenţă a votul electronic sau prin corespondenţă.

„Indiferent de opţiunile personale şi de rezultatul votării, data de 16 noiembrie 2014 intră în istorie ca o mare victorie pentru democraţie şi pentru România. Am demonstrat împreună că cine votează contează, iar puterea adevărată rămâne în mâinile cetăţenilor români din ţară şi din diaspora. Este mesajul nostru apăsat pentru întreaga clasă politică, la 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Păstrăm speranţa că aceste semnale au fost pe deplin înţelese şi promitem să monitorizăm cu maximă atenţie şi responsabilitate îndeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru România depinde de fiecare dintre noi,” a declarat Sebastian Burduja, Preşedintele Fundaţiei C.A.E.S.A.R.

 

LSRS şi C.A.E.S.A.R. şi-au exprimat într-un comunicat, recunoştinţa sinceră pentru efortul extraordinar depus de sutele de voluntari ai Ligii care au participat în decursul întregii zile de 16 noiembrie, prin mijloace proprii şi cu un real spirit civic, la o mai bună desfăşurare a procesului electoral peste tot în lume. Aceştia au distribuit ghiduri cu drepturile alegătorilor şi formulare pe proprie răspundere; au asigurat accesul rapid şi eficient la cabinele de vot; au oferit informaţii şi au participat ca observatori din partea societăţii civile în secţiile de votare; au raportat nereguli şi au trimis sesizări despre situaţia din diaspora în timp real; au contribuit la asigurarea unor condiţii de minim confort pentru mii de români care au aşteptat ore în şir la coadă şi au militat continuu pentru respectarea dreptului constituţional la vot al tuturor cetăţenilor români, indiferent de opţiunea politică a fiecăruia.

 

„Am primit în ultimele 24 de ore nenumărate scrisori de mulţumire pentru efortul depus de voluntarii noştri pe parcusul zilelor de 2 şi 16 noiembrie. Ne înclinăm în faţa devotamentului lor şi a milioanelor de români faţă de România şi faţă de valorile autentice ale unei democraţii. În aceste momente de euforie generală, datorată dovezii clare că viitorul ţării este în mâinile cetăţenilor, este important să reamintim, ca întotdeauna, că Liga este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă. Campania C.A.E.S.A.R. de mobilizare la vot „Cine votează contează!” a ajuns la peste 1 milion de cetăţeni  – un semnal cum nu se poate de clar că acţiunea civică este de importanţă fundamentală într-un stat democratic. În ciuda încercărilor de politizare a unor teme fundamental civice din partea clasei politice, avem convingerea că principiul corectitudinii şi respectul faţă de lege vor prima întotdeauna”, a declarat Dan Nechita, Preşedintele LSRS.

 

Totodată, C.A.E.S.A.R. şi LSRS solicită Parlamentului României şi tuturor factorilor de decizie din societatea românească punerea în dezbatere publică şi adoptarea de urgenţă a unei legi care să permită votul electronic sau prin corespondenţă şi care să garanteze cetăţenilor români de peste hotare că la următoarele alegeri nu vor mai fi umiliţi, aşa cum s-a întâmplat în zilele şi săptămânile care au trecut. România are peste 3 milioane de cetăţeni în diaspora. Aşa cum au demonstrat-o pe 2 si 16 noiembrie, acestor cetăţeni le pasă de viitorul României de oriunde s-ar afla. Dacă factorii de decizie nu iau măsurile care se impun, Fundaţia C.A.E.S.A.R. va iniţia în cel mai scurt timp o iniţiativă cetăţenească la nivel naţional pentru introducerea în Parlament a votului electronic sau prin corespondenţă, având convingerea că într-o democraţie puternică mediul politic trebuie să asculte vocea cetăţenilor.

 

Sursa: edu-news.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.