12 filme ingenioase în Competitia TIFF 2016

Scris de 

Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie) de anul acesta stă sub semnul diversității și inventivității, tinerii cineaști deconstruind ingenios convențiile genului horror, thriller, romance și western. Cele 12 filme care concurează pentru Trofeul Transilvania – realizate de regizori debutanți sau aflați la al doilea lungmetraj – vin din 16 țări: Franța, Tunisia, Belgia, Islanda, Danemarca, Australia, India, Bulgaria, România, Marea Britanie, Germania, Israel, Franța, Cambodgia, Spania și, pentru prima dată în istoria festivalului, din Vanuatu. Nouă dintre ele sunt filme de debut.

Teaser Competiție TIFF 2016https://www.youtube.com/watch?v=M2jfbsjeS9c

Primul film pe care l-am invitat în competiție a fost Island City (India), iar ultimul confirmat a fost De l'ombre il y a (Franța-Cambodgia). Nici că puteau fi mai deosebite unul de celălalt: primul e un film în scheciuri fără legătură între ele, teribil de inventiv și de cameleonic, fiecare dintre cele trei episoade corespunzând unui gen cinematografic. Celălalt sfidează convențiile narative și se sustrage oricărei etichete, generând o experiență cinematografică fără plasă de siguranță, de-o frumusețe și emoție viscerale. Aceste diferențe radicale le caracterizează, de altfel, și pe celelalte zece filme din concurs. În plus, nici unul nu joacă precaut – toate își asumă un risc”, spune directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

Caini Dragos Bucur credit iulia Weiss

Singurul film românesc din competiția TIFF 2016, Câini este debutul regizorului Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul va fi proiectat în Un Certain Regard la Cannes și va avea premiera națională la Cluj. Thriller-ul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în rolurile principale urmărește traseul lui Roman, un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. Debut este și Shelley, în regia lui Ali Abbasi, un horror comparat cu Rosemary’s Baby al lui Roman Polanski, în care o sarcină controlată de puteri malefice devine o amenințare pentru mama-surogat, interpretată de Cosmina Stratan (După dealuri).

FILMELE DIN COMPETIȚIA TIFF 2016

 1. Când deschid ochii / As I Open my Eyes / À peine j’ouvre mes yeux, r. Lyla Bouzid (Franța, Tunisia, Belgia, EAU)
 2. Cîini / Dogs, r. Bogdan Mirică (România)
 3. Fado, r. Jonas Rothlaender (Germania)
 4. Fragmentar / Remainder, r. Omer Fast (Marea Britanie)
 5. Sete / Thirst, r. Svetla Tsotsorkova (Bulgaria)
 6. Shelley, r. Ali Abbasi (Danemarca)
 7. Tanna, r. Bentley Dean, Martin Butler (Australia, Vanuatu)
 8. Tikkun, Avishai Sivan (Israel)
 9. Trei povești din Mumbai / Island City, r. Ruchika Oberoi (India)
 10. Un loc la umbră / Where There is Shade / De l’ombre il y a, r. Nathan Nicholovitch (Franța, Cambodgia)
 11. Ușa deschisă / The Open Door / La Puerta Abierta, r. Marina Seresesky (Spania)
 12. Vrăbii / Sparrows, r. Rúnar Rúnarsson (Islanda, Danemarca)
Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.