Ce cunostinte trebuie sa mai detina un viitor manager?

Scris de 

Businessweek.com ne informează ca nu sunt suficiente cunoștințele învățate într-un program de master, astfel că pe lângă tehnicile de management, contabilitate și/sau antreprenoriat, mai trebuie să ținem pasul și cu digitalizarea continuă, ceea ce a determinat companiile să adauge o nouă cerință pentru angajare, și anume codare.

Astfel, cu toate că un curs de informatică ar adauga 16 ore suplimentare pe săptămână în orarul unui student MBA, angajatorii din marile companii cred că acesta este un avantaj imens și prin urmare, absolvenții ar obține joburi mai bune, afirma Educationpost.

 

Scoala de Afaceri de la Harvard (HBS) din Boston, SUA, are deja în plan introducerea unui curs de programare opțional în următorii ani, însă zeci de studenți merg deja la Universitatea Harvard din Cambridge pentru a asista la cursul introductiv de informatică. Profesorii de HBS spun ca fiecare școala de afaceri ar trebui să aibă un curs propriu de programare, pentru ca studenții să nu fie nevoiți să se îndrepte către alte universități.

 

Învățarea unui limbaj de programare este un avantaj pe piața muncii, întrucât multe companii ar putea economisi mii de dolari dacă nu ar mai externaliza aceste servicii către companiile specializate în IT și programare. În plus, viitorii manageri vor putea comunica mai bine cu programatorii din companie dacă știu să identifice corect o problemă legată de codare. Mai mult, trecerea unor competențe de programare în CV înseamnă, în ochii unor angajatori, atenție la detalii și gândire logică.

 

Programele MBA se adaptă greu la aceste cerințe în condițiile în care multe programe de master din domeniu au introdus deja cursuri de baze de date și analize software. Cu toate acestea, studenții pot urma cursuri de programare online, care nu necesită la fel de mult timp ca un curs de la master.

 

De exemplu, studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai au cursuri obligatorii de operare pe calculator în primii ani de facultate, dar si posibilitatea de a alege un opțional de la o altă facultate din cadrul universității, putând foarte bine să aleagă unul de programare pentru începători.

 

Tot mai multe companii IT cer competențe tehnice. "Avem multi absolventi de MBA care devin manageri de produs in domeniul high-tech. Daca analizam contextul actual, tot mai multe companii IT cer competente tehnice - sa inteleaga codurile destul de bine pentru a le putea citi si scrie", spune Thomas Eisenmann, profesor de product management la HBS.

 

Companiile nu caută să recruteze programatori specializați de la școlile de afaceri, însă vor ca managerii pe care îi angajează să știe bazele codării. Pentru a fi manager de produs la Amazon, de exemplu, absolvenții MBA trebuie să știe să lucreze cu date și să stăpâneasca un limbaj tehnic.

 

Nu în ultimul rând, pentru managerii interesați să înceapă un start-up, cunoștințele de programare facilitează găsirea unor soluții tehnice pentru problemele întâmpinate, dar și aproximarea temporală corectă pentru crearea produselor tehnologice. In primele etape ale unui startup, cunostintele de programare sunt esentiale si pentru a economisi bani, intrucat un bun programator va putea sa realizeze un prototip inca din primele estape ale afacerii.

 

Sursa: wall-street.ro

Sursa foto: score.org

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.