Fonduri nerambursabile de pana la 10.000 de euro pentru tinerii antreprenori

Scris de 

Începem săptămâna cu vești extraordinare pentru tinerii antreprenori. Aproape 400 de tineri s-au înscris în prima săptămână de la lansare în programul guvernamental pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători cu vârsta de până la 35 de ani. Tinerii pot obţine de la Guvern fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro, dar şi credite garantate de stat de până la 80.000 de euro, echivalent în lei.

Jumătate din înscrieri s-au făcut încă din prima zi de la lansarea programului. Majoritatea tinerilor care s-au înscris în program şi-au depus deja dosarele, iar acestea au fost acceptate la evaluare.     

În acest an, pentru programul destinat tinerilor antreprenori este alocat un buget de 25 de milioane de lei.   

Înscrierea se poate face atât de pe site-ul Ministerului Economiei, cât şi prin pe pagina programenationale2013.aippimm.ro, se arată într-un anunţ de pe site-ul instituţiei.    

 

Banii acoperă jumătate din cheltuielile eligibile      

Finanţarea acoperă 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care solicitantul face dovada surselor de cofinanţare. Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei.  

   

Totodată, statul acordă garanţii prin Fondul Naţional de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru creditele contractate de tinerii întreprinzători în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 de euro, echivalentul în lei.    

 

Ce facilităţi puteţi primi      

De asemenea, beneficiarii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acordă pentru veniturile salariale lunare care depăşesc cuantumul câştigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.    

 

Alte scutiri se acordă la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.  

 

Ce se finanţează?  

Planul de afaceri propus trebuie să cuprindă investiţii în active corporale şi/sau necorporale, pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete şi reale.    

 

Anterior, tinerii întreprinzători şi-au înregistrat microîntreprinderile la oficiile Registrului Comerţului. Înscrierea în program este continuă şi se face on line pe site-ul Ministerului Economiei.    

 

Vor fi finanţate achiziţia de terenuri pentru construcţii şi/sau amenajări efectuate în cadrul proiectului, construirea sau achiziţia de spaţii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare, de mobilier, echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică de calcul, de mijloace de transport, cu excepţia achiziţiei de vehicule de transport rutier de mărfuri, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor.      

 

Totodată, tinerii pot primi finanţări nerambursabile pentru brevete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică, etc), autorizaţii, materii prime, mărfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training şi formare personală, precum şi pentru servicii de contabilitate, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă IT şi PR.  Cheltuielile cu serviciile de consultanţă nu pot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.    

 

Ce vă trebuie la dosar    

Solicitantul trebuie să facă dovada deţinerii în proprietate a terenului pe care urmează să se realizeze construcţia sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori închiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioadă de minimum 5 ani de la finalizarea investiţiei, iar activele achiziţionate trebuie să fie noi.

 

În ceea ce priveşte obligaţiile întreprinzătorilor, ghidul solicitantului prevede reinvestirea anual a cel puţin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent şi angajarea şi menţinerea în activitate a cel puţin doi salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor şi până la pierderea calităţii de microîntreprindere.  

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto:  sofiaecho.com

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.