Universitatea Babes-Bolyai va organiza expozitia de fotografie a lui Jim Sumkay, „Motus”

Scris de 

Centrul de Studii Literare Belgiene de Limba Franceză (C.E.L.B.L.F.), din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și cu Wallonie-Bruxelles International, organizează expoziția de fotografie „Motus” a artistului Jim Sumkay.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 29 aprilie 2015, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (Piața Unirii nr.30), începând cu ora 18.00, în prezența artistului, a doamnei Laurence Capelle, șef de departament Europa Centrală și Orientală, din cadrul ,,Wallonie-Bruxelles International”, a doamnei prof. univ. dr. Rodica Pop, director C.E.L.B.L.F., Universitatea Babeș-Bolyai și a domnului Dan Breaz, critic și istoric de artă, curatorul expoziției.

mots 41

Evenimentul expoziţional se înscrie în seria manifestărilor care celebrează douăzeci şi cinci de ani de la înfiinţarea Centrului de Studii Literare Belgiene de Limba Franceză, care-şi desfăşoară activitatea sub patronajul Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, în cadrul Facultăţii de Litere, a Universităţii Babeş-Bolyai.

 

Artistul, care are o evidentă afinitate pentru genul „street photography”, şi-a caracterizat creaţia astfel: „Sunt pur şi simplu deschis la ceea ce viaţa îmi aduce dinainte. Însă pentru asta, trebuie, desigur, să te plimbi. La început prin Liège, acum, aproape peste tot. Unii oameni îmi spun că privesc oraşul cu alţi ochi după ce mi-au văzut fotografiile, însă nu asta intenţionez să fac. (…). Cuvintele m-au fascinat dintotdeauna, fără să știu de ce. Îmi plac cuvintele oraşului: le găseşti peste tot. În fotografiile mele nu există convenţii sau trucaje. Evenimentul amuzant e acolo, în faţamea, eu doar îl captez. Atâta tot.”

expozitie foto

Lucrările sale de fotoreporter îl înscriu pe Jim Sumkay printre cei mai expresivi fotografi umanişti, care surprind ritmul alert al vieţii cotidiene din imediata lor apropiere. Astfel, expoziţia Motus relevă calităţile unui artist mereu disponibil şi perseverent. Jim Sumkay iese în întâmpinarea semenilor săi şi îşi foloseşte toate resursele pentru a realiza o cronică fotografică sistematică, referitoare la fluxul necenzurat al evenimentelor vieţii cotidiene, surprinse adesea din perspectiva comicului involuntar.

 

Artistul „captează” imaginea publică a diferitelor persoane în primul rând pentru a le-o restitui fără întârziere, amestecul dintre individual şi colectiv fiind reinterpretat prin fotografia lui Jim Sumkay pentru a deveni un „bun” de utilitate publică. În acelaşi timp, aparenta obiectivitate a atitudinii lui Jim Sumkay faţă de subiectele abordate l-a determinat pe criticul Georges Vercheval să-l caracterizeze pe artist ca pe cel mai cunoscut dintre fotografii care vor să rămână anonimi.

 

Expoziţia cuprinde o selecţie de fotografii al căror caracter insolit se bazează mai ales pe raportul dintre cuvânt şi imagine. Timp de şapte ani (2005-2011), zilnic, Jim Sumkay a realizat pentru expoziţia „Motus” fotografii în care umorul spontan este reimaginat ca o autentică sursă de empatie faţă de ipostazele cotidiene ale fiinţei umane.

 

Susra: news.ubbcluj.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.