Organizatorii Somes Delivery au initiat o petitie pentru igienizarea malurilor Somesului

Scris de 

În weekendul 13-14 iulie a avut loc o nouă ediție Someș Delivery, în zona Ștrandului Sun din cartierul Grigorescu, o zonă mai puțin cunoscută dar pe care am considerat-o simbolic poarta de intrare a râului în oraș. Aici, în acest loc, am putut să ridicăm o serie de întrebări: cum lăsăm râul să intre în Cluj? Cât de curat, cât de murdar? Ce faem cu gunoiul existent? Cum prevenim acumularea lui? Cum folosim râul înafara rolului său tehnologic? Mai mult, am testat un principiu nou, verde, sustenabil, 3xRE prin care am refolosit, redus și reciclat tot ce a fost posibil în producerea și desfășurarea evenimentului.

 

La weekend-ul Someș Delivery, gândit și pregătit cu scopul de a aduce mai aproape de râu locuitorii cartierului Grigorescu mai cu seamă, participanții s-au bucurat de prezența campionului Ivan Patzaichin, de ambarcațiuni de apă, de contactul emoționant cu locuitorii cartierului, de muzică, ateliere pentru copii, amenajări la și pe apă, de reiterarea scăldatului în râu, de odinioară. Echipa Someș Delivery a organizat împreună cu voluntarii, studenții și partenerii lor peste 20 de activități prin care au urmărit să crească interesul și dragul pentru râu și împrejurimile lui de aici. Pentru două zile au recreat un Someș ideal, aproape de potențialul acestei zone și aproape de nevoile celor care locuiesc aici. Vremea a fost de partea lor și mulți locuitori au putut explora această viziune comună.

“Totodată, înainte de eveniment am organizat două acțiuni de ecologizare, alături de locuitorii cartierului care au dorit să ne ajute, prin care am strâns peste 60 de saci de deșeuri: de la pet-uri, la uși, canapele, trotinete, haine, papuci, cești, conserve și componente de electrocasnice. Acest gest îl facem pentru a ameliora estetic râul și malurile lui dar campaniile de curățenie sunt efemere pentru că un nou gunoi vine din amonte constant”, spun organizatorii.

“Știm că dacă vrem un Someș mai curat nu e suficient să ne întâlnim o dată pe an pe malurile lui și să îl activăm cu diferite proiecte și amenajări. Din acest motiv am demarat o cercetare în anul 2018 asupra Someșului din amonte. Din Florești până la Beliș, am abordat toate administrațiile deschise la dialog și locuitorii. Scopul a fost înțelegerea contextului real al surselor de gunoi care afectează râul ca bază de discuție pentru măsuri eficiente în viitor: https://www.youtube.com/watch?v=TeCl517z-C0&amp=&t=12s

La final de eveniment dorim să ducem mai departe două teme insuficient abordate în prezent, în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor râului. Prima este cea a navigabilității cu ambarcațiuni ușoare, de agrement, pe un fundal legislativ restrictiv. A doua este cea a gunoiului omniprezent care pare foarte greu de înlăturat. Dorim să creștem dragul de Someș prin activități diverse dar și să-l avem mai curat prin responsabilizare și management mai eficient al gunoiului din amonte.”, a declarat Marius Moga, coordonatorul proiectului.

 

În acest sens, echipa Someș Delivery a lansat o petiție adresată autorităților locale și îi invită pe toți cei care visează la un Someș mai curat să o semneze și să o distribuie: https://campaniamea.declic.ro/petitions/curatati-malurile-somesului-1

 

-------------------------

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

 

 

Citeste si:

---> Armin van Buuren a compus imnul oficial UNTOLD 2019! Artistul va avea cel mai lung show, pe scena un…

---> Ultima sansa sa ajungeti la editia aniversara UNTOLD! Abonamentele General Access sunt deja SOLD OUT…

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.