5 mituri mai putin cunoscute despre vin

Scris de 

Se spune despre vin ca este bautura zeilor si ca daca il consumam moderat scade tensiunea si previne unele boli grave. Asa sa fie oare? Ne-am propus in acest articol sa discutam despre cele mai cunoscute mituri despre vin. Am discutat cu un specialist in vinuri de la bauturaonline.ro si iata ce am aflat : 

Vinul rosu creste tensiunea iar vinul alb scade tensiunea arteriala

In functie de concentratia de alcool si de cantitatea consumata, toate bauturile alcoolce cresc tensiunea arteriala si prin urmare si vinul alb. Asadar acest mit este fals.

 

Vinul rosu este interzis cardiacilor

Pentru a nu-si expune pacientii la riscuri datorate excesului de alcool, medicii recomanda abstinenta in cazul celor ce sufera de boli de inima. Dar de fapt excesul este cel care face rau si nu consumul de vin. Consumul moderat de vin rosu face bine sanatatii, fiind chiar indicat pentru cei cu probleme cardio-vasculare si pentru cei cu afectiuni neurologice sau boli degenerative. Si acest mit se dovedeste a fi fals.

 

Singurul vin natural este vinul de tara

Acest mit popular dateaza din perioada cumunista cand mare parte din consumul de vin era din productia “bunicilor”. Majoritatea vinurilor de tara sunt produse din vii hibride. Vinurile obtinute sunt slab alcoolice, greu de stabilizat si predispuse la oxidare rapida. Asta nu inseamna ca vinul imbuteliat nu este natural. Faptul ca vinul imbuteliat este limpede, stralucitor, stabil, cu arome fine se datoreaza soiului bun si al strugurelui sanatos, cules la momentul optim, lipsa oxidarii, temperatura controlata in crama etc. Deci si acest mit cade si este fals.

 

Vinul rosu creste potenta

Alcoolul in general, nu doar vinul rosu are efect dezinhibitor. In plus, alcoolul creste ritmul cardiac, tensiunea arteriala si actioneaza ca vasodilatator. Pe de alta parte, in cantitati mai mari el are si efect sedativ asupra sistemului nervos central. In afara de alcool, vinul rosu contine zaharuri, dar si unele microelemente (din clasa pigmentilor), microelemente care - pe langa efectul antioxidant - cresc apetitul sexual. Antioxidantii din vinul rosu (consumat in cantitati moderate) au si un efect indirect, pe termen lung, in privinta stimularii activitatii sexuale, deoarece protejeaza sistemul cardiovascular (exista o relatie directa, demonstrata stiintific, intre sanatatea inimii si calitatea vietii sexuale).

 

Asadar acest mit este adevarat dar depinde si de cantitatea consumata. In cantitati mici, vinul rosu creste potenta, si amplifica (de aceasta data, inclusiv la femei) libidoul. In cantitati mari, desi efectul de amplificare a dorintei sexuale ramane valabil, vinul rosu va duce la scaderea vigorii sexuale.

 

Sulfitii din vin sunt periculosi pentru sanatate

Dioxidul de sulf, sulful pe scurt, este precum un medicament minune, trateaza si previne bolile. Folosit inca de pe vremea romanilor, sulful mai joaca si rolul de antibacterian, prevenind transformarea vinului in otet, si de antioxidant, impiedicand imbatranirea rapida. Acest mit se dovedeste a fi partial fals, dearece ca la orice medicament, exista totusi si contraindicatii atunci cand se administreaza in exces. >

 

Mai stii si alte mituri adevarate sau false despre vin? Spune-ne si noua printr-un comentariu.

 

Sursa foto : youqueen.com

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.