Studenta UMF va ajuta copiii imbinand medicina cu tehnologia

Scris de 

Maria Juncu, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Iuliu Haţieganu” Cluj (UMF), îmbină tehnologia şi medicina într-un mod care ar putea ajuta mii de copii. Tânăra, alături de Tobias Schlereth care a terminat Facultatea de Automatizări şi Calculatoare în Germania, lucrează la o aplicaţie care să ajute copiii cu strabism. Potrivit unor statistici, 4-5% din copiii născuţi într-un an suferă de strabism. Aplicaţia se numeşte Smarteye şi ar urma să îi scutească pe părinţi şi pe copiii de lungile vizite în cabinetele medicale.

 

„Strabismul este o afecţiune vizuală des întâlnită, care apare mai ales în rândul copiilor şi are o cauză adesea necunoscută. Strabismul necorectat la timp poate determina repercursiuni destul de grave, cum ar fi scăderea acuităţii vizuale sau probleme sociale şi de integrare.  Copii cu strabism trebuie să primească cât mai precoce tratament medicamentos, să poarte ochelari şi chiar tratament chirugical. În plus ei trebuie să meargă frecvent la spital pentru a face exerciţii de stimulare a vederii binoculare.

Noi venim în întâmpinarea nevoilor lor şi cu ajutorul acestei aplicaţiei copii vor putea face aceste exerciţii acasă. Astfel sperăm că aceste exerciţii indispensabile corectării strabismului să fie privite de către copii ca o joacă şi nu ca un supliciu.” a declarat Maria Juncu pentru cluju.ro.

 

Studenta UMF Cluj colaborează la acest proiect cu un coleg din Germania. „După ce am făcut practică într-o clinică de oftalmologie am sesizat cât de greu le este copiilor şi părinţilor să participle la aceste şedinţe de stimulare a vederii binoculare. În această vară am discutat cu un coleg din Germania (Tobias Schlereth) şi ne-am gândit că am putea transforma aceste exerciţii în joculeţe interactive. Am învăţat în cadrul unei şcoli de vară organizată de EIT (European Institut of Innovation and Technology) Archamps cum se face un model de business după Canvas şi o prezentare succintă a aplicaţiei pentru a atrage ulteriorii investitori. Acum suntem la etapa de validare şi de dezvoltare a aplicaţiei.” a adăugat studenta UMF Cluj.

 

Aplicaţia Smarteye se află la stadiul de validare. „În acest moment, proiectul nostru se află la stadiul de validare a aplicaţiei. Este o etapă foarte laborioasa care cere mult timp şi o cercetare avansată şi minuţioasă.  Dorim să vedem care sunt avantajele şi dezavantajele exerciţiilor de stimuare a vederii binoculare deja existente în spitalele şi clinicile de specialitate atât din România, cât şi din restul Europei.  Este foarte important să înţelegem nevoile viitorilor utilizatori şi problemele cu care se confruntă medicii oftalmologi în ceea ce priveşte tratamentul strabismului.” ne-a povestit Maria.

 

Citeste si:

---> Fotoliu puf de la Moţăilă.ro - un cadou mereu la modă

---> UPHASH: Cum să fiţi la "subiect", fără să pierdeţi timp pentru a studia mineritul, blockch…

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.