Cum sa inveti mai repede si mai eficient

Scris de 

Cei mai multi studenti nu stiu cum trebuie sa invete pentru a retine mai usor materia si a avea rezultate mai bune la examene. Potrivit cercetatorilor, cei mai multi studenti gresesc pentru ca vor sa invete recitind notitele si textele din manuale. Este o varianta gresita de invatare, spun expertii. Ei sustin ca mai utila este invatarea activa, prin folosirea diagramelor, prin amestecarea diferitelor materii si esalonarea in timp a temelor care trebuie retinute.

Asadar, inainte sa apelezi la un pix de copiat pentru examene iata cateva sfaturi utile pentru a invata mai eficient:

Nu invata dimineata! 

O camera luminoasa, bine aerisita, cu o temperatura de 22-24 de grade sunt conditii esentiale invatarii. De asemenea, alegeti o incapere fara elemente care sa va distraga atentia, cum ar fi televizorul sau calculatorul, si stati departe de telefonul mobil. Este indicat sa se pastreza stilul de asimilare care s-a dovedit eficient de-a lungul timpului: pe lumina puternica sau in penumbra, pe muzica sau in liniste, de unul singur sau in colaborare cu un coleg.

Specialistii mai recomanda ca perioadele de invatare sa fie dupa amiaza, seara sau, daca nu se poate altfel, noaptea deoarece studiile au aratat ca nimeni nu invata bine dimineata, creierul fiind ocupat sa proceseze alt tip de informatii imediat dupa ce ne trezim.

Nu te rezuma sa recitesti notitele! 

Cercetarile la care au participat studentii de la Universitatea Washington au demonstrat ca metoda nu este foarte eficienta: cei care citesc de mai multe ori textele nu le vor retine mai bine decat cei care le citesc o singura data. Cei care repeta lectura au tendinta sa considere ca deja au inteles, au invatat informatia si mai sunt la fel de atenti ca prima data cand citesc.

Pune-ti singur cat mai multe intrebari! 

Dupa ce ai citit o data textul, cel mai bine este sa-ti pui singur intrebari sau sa raspunzi la intrebarile deja formulate in manual, daca acestea exista. Astfel vei afla ce anume nu ai retinut si vei sti exact pe ce trebuie sa pui accent pentru a invata mai eficient. De asemenea, aceste intrebari te ajuta sa intelegi mai profund informatia, nu doar mecanic: de ce?, cum s-a intamplat un anumit lucru? Cautand aceste raspunsuri vei intelege mai bine si astfel vei retine mult mai usor subiectul.

Fa legaturi cu informatii deja cunoscute!

La o a doua lectura a textului, e bine sa cauti legaturi cu subiecte deja cunoscute, pentru a invata si retine mai repede noile date.

--

Articol recomandat de decopiat.com.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.