Vesti bune pentru beneficiarii POSDRU in proportie de 85%

Scris de 

În primul trimestru din 2013, valoarea plăţilor efectuate în proiectele POSDRU pe educaţie au crescut cu peste 40% comparativ cu cifrele înregistrate în perioada 2009-2012, susţin oficialii Ministerului Educaţiei. Însă, rata de absorbţie a fondurilor alocate României prin acest program abia a ajuns la aproape 13%, la finele lunii martie, în condiţiile în care în 2014 începe noua perioadă de programare.

„Guvernul Ponta a preluat programul POSDRU cu întârzieri de peste 18 luni. La Ministerul Educaţiei Naţionale au fost mii de cereri de rambursare nesoluţionate. După eforturile comune depuse de Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Fondurilor Europene, putem să anunţăm astăzi, că 85% din documentele întârziate au fost procesate, iar beneficiarii îşi primesc fondurile contractate pe proiectele derulate”, a declarat Pricopie luni.

 

Acesta a adăugat că vor să absoarbă şi cele 1,3 miliarde de euro care au termen limită de contractare 31 decembrie 2013, pentru a nu pierde aceşti bani, în paralel cu pregătirea sistemului de accesare a fondurilor în perioada de programare 2014-2020.

 

La finalul lunii martie, rata de absorbţie a fondurilor structurale contractate prin POSDRU din totalul sumei de peste 4 miliarde de euro, disponibile în perioada 2007-2013, depăşea cu puţin cifra de 13%. Singurele programe care stau mai prost sunt cele pe Transport şi Competitivitate Economică, potrivit celei mai recente situaţii publicate de Ministerul Afacerilor Europene.

 

Plăţi de aproape 211 milioane de lei de la începutul anului

În acest context, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare TehnologicăMihnea Costoiu a precizat că Organismul Intermediar POSDRU al Ministerului Educaţiei Naţionale a verificat, în perioada ianuarie-martie 2013, cereri de rambursare în valoare de 478 milioane lei, dintre acestea fiind validate cereri în valoare de 314 milioane lei. 

 

Beneficiarii au primit, în total, în perioada menţionată, în jur de 211 milioane de lei, peste un sfert din totalul, plăţilor efectuate de la lansarea POSDRU în România, potrivit cifrelor prezentate luni de ministrul Costoiu.

 

„Analizând comparativ, se poate afirma, conform graficului de mai jos, că sumele menţionate anterior reprezintă 33,79% din sumele validate în perioada cuprinsă între 2009-2012, respectiv 25,25% din totalul sumelor validate pe toată perioada de implementare a proiectelor gestionate la nivelul departamentului din Ministerul Educaţiei. În ceea ce priveşte plăţile efectuate, activitatea derulată în ianuarie-martie 2013 reprezintă 40,19% (raportată la sumele plătite în perioada 2009-2012), respectiv 28,67% din totalul plăţilor efectuate", a explicat Mihnea Costoiu.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, au participat luni, 8 aprilie, la conferinţa „Rezultate Sustenabile în Proiecte Strategice cu Finanţare din Fonduri Structurale prin POSDRU", care a avut loc luni la Universitatea Politehnica Bucureşti.

 

Obiectivul evenimentului găzduit de Universitatea Politehnica Bucureşti l-a constituit prezentarea şi analiza proiectelor strategice finanţate prin POSDRU, cu impact asupra sistemului educaţional preuniversitar şi universitar (programe de masterat, doctorat şi post-doctorat), precum şi a celor cu impact asupra problemelor sociale (grupuri defavorizate, cursuri de calificare/recalificare pentru şomeri).

 

Fonduri POSDRU deblocate, dar cu o corecţie de 25%

În februarie 2013, Guvernul României anunţa că reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi reluarea plăţilor către România, în urma rezultatelor pozitive a misiunii de audit organizată între 29 ianuarie şi 1 februarie 2013, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

„În acest context, Comisia Europeană va relua plăţile către România în urmatoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25% aşa cum a fost agreat cu partea română”, se mai arăta în comunicatul oficial al Executivului.

 

Comisia Europeană a presuspendat POSDRU în luna august 2012, în urma constatării mai multor deficienţe în utilizarea fondurilor, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anii trecuţi. În cazul acestui program, rata de absorbţie era de 7,73% la sfârşitul anului 2012, iar suma rambursată de Comisia Europeană era de 268,85 milioane de euro.

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: informatia-zilei.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.