10 greseli monumentale facute de oamenii de stiinta

Scris de 

Crezi sau nu, oamenii de știință mai fac și greșeli. Dar din aceste greșeli poate ieși ceva fantastic - așa că nu te stresa prea tare dacă o dai în bară la vreun examen, cine știe poate revoluționezi lumea cu gândirea ta. Dar până atunci, îți propun să vezi care au fost cele mai mari greșeli ale oamenilor de știință și la ce descoperiri au dus acestea.

Discovery a realizat un top al celor mai greşite 10 idei pe care le-au avut oamenii de ştiinţă.

 

1. Sistemul circulator

În Grecia Antică, doctorii habar n-aveau cât de importantă e inima. În  secolul al II-lea, Medicul Galen, credea că ficatul, şi nu inima, are misiunea de a face sângele să circule prin organism. Iar sângele era considerat un fel de combustibil pe care organele îl consumă.

 

2.  Pământul este centrul Universului

Ideea îi aparţine lui Ptolemeu şi a stat în picioare aproape un mileniu şi jumătate. Abia în 1.543, Copernic a contrazis-o puternic spunând că de fapt Soarele ar fi centrul Universului.

 

3. Microbii în chirurgie

Oricât de şocant ar părea, chirurgii din secolul al XIX-lea nu se spălau pe maini înainte să opereze şi nu îşi dezinfectau instrumentele. Louis Pasteur a publicat lucrările sale în 1860, şi doar atunci medicii au început să înţeleagă ce se întâmplă.

 

4. ADN-ul nu este important

ADN-ul a fost descoperit în 1869, însă multă vreme nu i-a fost acordată atenţia pe care o merita. Oamenii de ştiinţă spuneau că proteinele, nu ADN-ul, ar fi responsabile de ereditate. ADN-ul, spuneau ei, ar fi doar o metodă de a transporta informaţie.

 

5. Atomul este cea mai mică particulă

Abia în secolul XX, fizicieni precum J.J. Thompson, Ernest Rutherford, James Chadwick sau Neils Bohr au pus bazele fizicii particulelor. Şi aşa am aflat că atomul e format din protoni, neutroni şi electroni. Dar şi această teorie e acum depăşită, şi ştiu acet lucru toţi cei care au auzit de bosonul Higgs sau de cuarci.

 

6. Pământul are doar 6.000 ani

Pe vremuri, când Biblia era considerată o carte ştiinţifică, se credea că Pamântul are doar 6.000 ani. Estimarea a fost făcută în secolul al XVII-lea. Estimările actuale spun că planeta noastră are 4,5 miliarde de ani.

 

7. Terenul devine fertil dacă e arat ani la rând

Daca s-ar întâmpla asta, atunci n-ar mai trebui să avem deşert. Mult timp oamenii au crezut că, dacă ară terenul şi îl lucrează cu meticulozitate, calitatea lui va fi mai bună.

 

 8.  Flogistic

Termenul a fost propus de Johann Joachim Becher. Omul de ştiinţă l-a adăugat listei elementelor: pământ, apă, aer, foc şi uneori eter. Flogisticul era făcut din foc, însă nu era foc. Becher susţinea că toate obiectele care pot să ardă conţin asa ceva. Termenul era folosit pentru a explica de ce anumite substanţe iau foc.

 

9. Obiectele mai grele cad mai repede

Ştii problema cu bucata de fier şi cu pana lăsate să cadă din vârful unei cladiri? Ei bine dacă am elimina frecarea cu aerul, ambele obiecte ar ajunge pe sol în acelaşi timp. Aristotel, însă, nu credea asta. Abia Galileo a făcut teste în ultima parte a secolului al XVI-lea şi ne-a lămurit cum stă treaba. Legenda spune că el ar fi aruncat greutăţi de pe turnul din Pisa.

 

10. Alchimia

Să transformi plumbul în aur, sună cam dubios astăzi. Dacă trăiai în Evul Mediu şi nu ştiai nimic despre chimie, ai fi putut crede că aşa ceva e posibil. Tot ce cunoşteai era că anumite reacţii chimice schimbă culoarea substanţelor, le transformă starea de agregare, le schimbă mirosul şi aşa mai departe. Aşadar, de ce n-ar putea plumbul să se transforme în aur? Tot alchimiştii căutau şi elixirul vietii. Nici pe acesta nu l-au găsit.

 

Sursa: sciencechannel.com

Sursa foto: yoda.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

articoleplatite.ro

1 comentariu

  • Andrei
    Link la comentariu Andrei Joi, 30 Ianuarie 2014 02:00

    cand deasupra capului tau atarna flacara inchizitiei, sunt mai mult ca sigur "ca capacitatea" ta de a gandi e foarte in-depth si productiv. iar faptul ca au facut asemenea erori pare foarte rezonabil: in fond, stiinta = expriemente esuate + perseverenta. din pacate, nu se poate zice aceasi treaba despre exprimare.

Lasă un comentariu

masuta de cafea din sticla

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.