Sfaturi pentru un management al timpului bun

Scris de 

 

 Iată câteva sfaturi pentru un management al timpul bun:

1. O observație personală a timpului

Pentru a putea începe să îți organizezi timpul mai bine, ai nevoie de o imagine clară a modului în care îți petreci orele. O observație personală asupra timpului tău, te ajută să estimezi cât de mult timp petreci în diferite activități. Pentru a ține o mai bună evidență, ar trebui să urmărești cum anume îți petreci timpul într-o săptămână. Aceasta te va ajuta să îți dai seama cât de mult mai trebuie să te pregătești pentru anumite subiecte. Următorul chestionar arată cât de mult timp petreci pentru fiecare lucru pe care îl faci. Odată avut acest timp, multiplică-l cu 7. Aceasta îți va oferi timpul total petrecut într-o anumită activitate, pe săptămână.

 

Cum se calculează:

 1. Numărul orelor de somn din fiecare noapte

 2. Numărul orelor de curățenie din fiecare zi

 3. Numărul orelor petrecute gătind/mâncând

 4. Numărul orelor de călătorie în timpul săptămânii + în weekend

 5. Numărul orelor petrecut făcând alte activități (club, biserică, etc.)

 6. Numărul orelor pentru curățenia extra

 7. Numărul orelor de lucru pe săptămână

 8. Numărul orelor de cursuri pe săptămână

 9. Numărul orelor petrecute socializând

Acum scade 168 din suma de mai sus și află câte ore mai ai pentru a învăța.

 

2. Formula pentru orele de studiu

Pentru a determina cât de multe ore ai nevoie să înveți pentru a avea numai note de 10, folosește următoarea regulă. Studiază două ore pentru un curs mai ușor de o oră,trei ore pentru un curs mai greu și patru ore pentru cel mai dificil curs. Încearcă să îți dai seama de cât timp ai nevoie pentru studiu, folosind formula următoare:

 

Cursuri usoare ______ x 2 = _______

Cursuri medii _______ x 2 = _______

Cursuri dificile ______ x 2 = _______

Total____________

 

3. Orar zilnic

Sunt o mulțime de modalități de a programa activitățile de peste zi în așa fel încăt să se potrivească cu stilul tău. Odată ce te-ai decis asupra stilului, următorul pas este crearea orarului. Este bine să acorzi destul spațiu pentru fiecare oră. Prima dată, notează necesitățileȘ cursuri, lucru, mese, etc. Calculează timpul necesar de studiu cu formula de mai sus și apoi organizează-ți orarul. Asigură-te că ai pauze mici de la studiu. Fii realist asupra numărului de cursuri pe care le ai. Pentru a avea succes în ceea ce studiezi, este nevoie neapart de timp pentru studiu. Sfaturi pentru a economisi timp? Gândește-te care sunt lucrurile cele mai importante. Ai destul timp pentru ele? Șansele sunt ca tu să nu ai timpul necesar pentru a le efectua. Iată câteva sfaturi cum să îți organizezi timpul mai bine pentru a putea să-ți efectuezi toate cele propuseȘ

 

 • Nu fii perfecționist:

A fi perfect te pregătește pentru eșec. Nimeni nu poate fi perfect. Sarcinile mai dificile sfârșesc prin a fi evitate. Ai nevoie să îți stabilești obiectivele, chiar dacă ele nu sunt așa de provocatoare. Întotdeauna vor fi oameni mai slabi și mai puternici decât tine.

 

 • Învață să spui nu:

De exemplu, un coleg vrea să mergeți la cinema în seara asta. Tu ți-ai planificat deja ca în seara aceasta să înveți și mâine să ieși în oraș cu prietenii. Chiar nu ești interesat de propunerea colegului tău. Vrei să spui nu, dar nu-ți place să refuzi oamenii. A spune nu politicos poate deveni un obicei. A spune nu ăți eliberează programul și-ți lasă timp pentru lucruri mult mai importante.

 

 • Învață să prioritizezi:

Prioritizarea responsabilităților este foarte importantă. Unii oameni nu știu cum să o facă. O listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci. Fă-ți o listă cu trei secțiuni: A,B și C. În secțiunea A scrie lucrurile pe care trebuie să le faci în acea zi. În secțiunea B completează cu lucrurile pe care trebuie să le rezolvi într-o săptămână, iar în secțiunea C numerotează lucrurile pentru care ai timp o lună să le efctuezi.

 

 • Combină unele activități:

O altă sugestie este de a combina o serie de activități în una singură. În timp ce mergi la cșoală, adcultă notițele înregistrate. Aceasta iți scade din timpul necesar pentru învățat. În timp ce faci duș, fă-ți o listă, în gând, cu lucrurile pe care trebuie să le faci. Acestea sunt doar câteva sugestii asupra genului de activități pe care le poți combina, dar sunt multe altele. Trebuie doar să fi creativ.

 

După ce efectuarea unui orar devine un obicei, poți să-l ajustezi. Este bine ca la început să fii precis. Este mult mai ușor să găsești ce să faci cu timpul liber, dar cel mai important este să faci lucrurile în așa fel încât să fie convenabil pentru tine. Dacă un orar nu este personalizat și sincer nu este deloc un orar.

 

Sursa foto: lifehacks.com

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.