Ce drepturi ai cand vine vorba de cumparaturile online? Si cine face cumparaturi de Black Friday?

Scris de 

Black Friday vine in 21 noiembrie anul acesta si va innoi mii de români. Dar înainte de a face cumpărături și de a da bani frumoși pentru produsele la reducere, află ce drepturi ai când vine vorba de cumpărăturile online. De asemenea, ți-am pregătit și o scurtă prezentare a categoriilor de oameni care cumpără în această zi, pentru a ști cine sunt competitorii tăi.

Cei care fac cumpărături online au dreptul, potrivit legislaţiei în vigoare, să se răzgândescă în termen de 10 zile lucrătoare din momentul livrării şi să îşi primească banii înapoi, fără să explice de ce s-au răzgândit şi fără să fie obligaţi la penalităţi. În schimb, clienţii trebuie să-şi asume costurile directe efectuate cu returnarea produsului. În cazul în care comerciantul nu le transmite în scris până la data livrării toate informaţiile necesare, această perioadă se poate prelungi până la 90 de zile.

 

Aceste drepturi nu se aplică atunci când sunt cumpărate următoarele: ziare, înregistrări audio, video sau programe informatice, dacă acestea au fost  desigilate; produsele care se pot degrada rapid, de exemplu anumite alimente, produsele personalizate, pachete turistice, cumpărături făcute pe o platformă de licitaţii online, servicii financiare pentru care se aplică reguli specifice, pariuri şi participarea la loterie.

 

Înainte de a cumpăra ceva, comerciantul este obligat să ofere informaţii complete despre: compania sa şi datele de contact, caracteristicile produsului, preţ, inclusiv toate taxele şi comisioanele, metode de plată, precum şi costurile livrării, dreptul de a denunţa unilateral contractul data aproximativă a livrării.

 

Atunci când cumperi online, perioada de livrare nu poate fi mai lungă de 30 de zile şi ai aceleaşi drepturi privind garanţia, ca şi atunci când cumperi dintr-un magazin obişnuit.

 

Aproape 30% dintre românii din mediul urban vor face sigur cumpărături cu ocazia Black Friday 2014, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare a pieţei iSense.Solutions. Principalele categorii de produse la care consumatorii îşi doresc promoţii de Black Friday pentru a le achiziţiona sunt electrocasnicele (28% dintre respondenţi), telefoanele mobile (18%), televizoarele (18%), produsele de îmbrăcăminte/încălţăminte (12%) şi laptopurile/notebook-urile (10%).

 

Conform studiului, vor achiziţiona produse de Black Friday 2014 în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (38%), precum şi consumatorii din categoria de vârstă  35-44 de ani (34%). De asemenea, femeile par mai indecise în ceea ce priveşte cumpărăturile de Black Friday – 59% dintre acestea (faţă de 49% dintre bărbaţi) au afirmat că nu ştiu sigur dacă vor face cumpărături.

 

Bărbaţii au fost mai receptivi la Black Friday şi în 2013. Atunci, aproximativ 17% dintre bărbaţi au afirmat că vor face „cu siguranţă” cumpărături, în timp ce 10% dintre femei spuneau acelaşi lucru, potrivit unui studiu realizat la momentul respectiv de Daedalus Millward Brown.

 

Promoţiile la laptopuri şi telefoane sunt dorite în special de consumatorii tineri, din intervalul de vârstă 15-24 de ani (22% dintre respondenţi sunt interesaţi de laptopuri şi 30% de telefoane), potrivit iSense.Solutions.

 

Interesul pentru promoţiile la telefoane este ridicat şi în rândul consumatorilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani (27%). De asemenea, 29% dintre respondenţii din această categorie de vârstă îşi doresc promoţii la televizoare, în timp ce electrocasnicele sunt vizate în special de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 54 de ani (41%).

 

Black Friday este sărbătoarea americană din vinerea de după Ziua Recunoştintei care dă startul sezonului de cumpărături pentru Crăciun. Data la care este organizat Black Friday nu mai este bătută în cuie nici în SUA. Wal-Mart, cel mai mare retailer din această şară, a dat anul trecut startul reducerilor pe 22 noiembrie, cu o săptămână mai devreme. Exemplul celui mai mare retailer american a fost urmat de Sears şi Kmart

 

Sursa: gandul.info

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.