Cele mai frecvente 10 greseli pe care le poti face la un examen

Scris de 

Examenele sunt o sursă de stres și emoții, necesită o pregătire temeinică înainte, iar voi, studenții, nu sunteți tocmai încântați de acest lucru. Totuși, este cert că vreți să le treceți, dacă se poate și cu o notă mare. 

Hai să vedem care sunt principalele greșeli pe care le puteți comite înaintea sau în timpul unui examen!

 

1. Procrastinarea. Dacă amâni învățatul până în ultima seară dinaintea examenului, sigur nu vei reuși să reții prea multe. Recomandarea mea? Citește cursurile măcar cu câteva zile înainte, sau măcar răsfoiește-le și subliniază ce e mai important. Dacă vei învăța măcar acele informații cheie, sigur te vei descurca bine la examen.

 

2. Nu ești critic. Da, ar trebui să scrii puțin mai mult decât ce scrie în carte; încearcă să analizezi acele informații prin prisma ta, să oferi un punct de vedere, o explicație.

 

3. Nu îți faci un plan. Ergo, nu termini toate subiectele la timp. Acordă-ți câte un interval de timp pentru fiecare subiect și asigură-te că scrii câte ceva la fiecare, chiar dacă nu știi foarte multe despre tema respectivă.

 

4. Nu respecți limita impusă de cuvinte/ caractere. Dacă ți se cer 300 de cuvinte despre o anumită temă, nu scrie 1000 în speranța că vei impresiona profesorul. În cel mai bun caz îl vei convinge să îți dea jumătate de punctaj, în cel mai rău caz îți va fi anulat subiectul (dacă ai bătut câmpii și nu ai scris ce trebuia). La fel, în 100 de cuvinte n-ai cum să cuprinzi esențialul, deci, de asemenea, vei fi depunctat.

 

5. Înveți totul pe de rost. În acest fel, îți umpli creierul cu informații inutile și riști să uiți detaliile importante. De asemenea, în ultimii ani, mai ales la facultate, ți se cere tot mai des să interpretezi tu o anumită idee, să faci o analiză (vezi punctul 2), deci frazele lungi și academice din cărți nu te vor ajuta.

 

preparation-before-exams

 

6. Generalizezi prea mult. Dacă pentru tine fiecare fenomen e fascinant, fiecare autor sau cercetător e genial și fiecare idee e extraordinară, riști să nu fii băgat în seamă. La fel, poveștile frumoase pot umple pagini, dar trebuie să fie cât mai specifice și să includă doar informațiile relevante.

 

7. Nu citești bine cerința. Ce poate fi mai trist decât să stăpânești bine materia, să mergi pregătit la examen, dar să nu scrii ce trebuie dintr-o simplă neatenție? Citește foarte bine ce ți se cere, de mai multe ori, și fii atent la detalii. 

 

8. Faci greșeli gramaticale și de ortografie. Poți să fii expert în istoria Egiptului antic, dar dacă scrii că ”teai documentat”, poți să-ți iei adio de la acel 10 mult râvnit.

 

9. Nu îți pasă prea mult de detalii. Păi dacă într-un proiect pentru facultate aliniezi totul frumos, scrii totul cu același font, recitești lucrarea înainte de a o trimite pe mail, la un examen de ce ar fi diferit? Nu scrie mic și înghesuit, împarte textul în paragrafe, scrie corect anii și numele persoanelor și arată că ai depus efort și meriți o notă bună.

 

10. Vorbești în timpul examenului. Dacă vrei un pix, roagă un profesor să îți dea, nu începe să șușotești cu alți 3 colegi, pentru că vei da impresia că ceri indicații sau răspunsuri la cerințe. Și vei fi dat afară din sală. Da, pentru o simplă prostioară.

 

Data viitoare ține cont de aceste sfaturi și notele tale vor crește considerabil. Pe cuvânt!

 

Surse foto: telegraph.co.uk, thecafetechno.com

Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.