5 sfaturi testate pentru reusita la examen!

Scris de 

Pregătirea în vederea examenelor ce se grăbesc să ne ,,atace” nu trebuie luată în glumă. Cu siguranță că ai auzit de tot felul de practici, unele mai serioase, altele absolut ridicole, care promit solemn note mari la examene, sesiuni trecute cu brio și o viață roz fără restanțe. Însă, credem noi, lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par, iar notele mari deloc ușor de obținut. De aceea ne-am gândit să îți facem o scurtă listă cu cele 5 ,,șmecherii” de care trebuie fără doar și poate să ții cont dacă dorești ca sesiunea ta de examene să fie realmente roz.

Programează-ți timpul de studiu și fii realist!

Dragilor, cel mai important lucru este un program de lucru. Însă nu oricum, și realizat într-o manieră realistă. Fii sincer cu tine însuți! Degeaba vei lăsa 4 cărți de citit în ultimele două zile înainte de examen pentru că nu vei fi în stare să le citești. Deși te trezești dimineața cu un exces de zel de-a dreptul debordant, știi și tu că din 24 de ore, 6-7 le vei dormi. Apoi, mai ai nevoie să mănânci, să-ți odihnești mintea și să schimbi două-trei vorbe cu cineva din proximitate. Altfel o vei lua razna de-a dreptul. În afară de asta, nu vei putea rezista unui studiu continuu de 12 ore. La un moment dat, nu vei mai reuși să înmagazinezi informația respectivă. Așa că fă-ți un program realistic sub egida moto-ului: câte puțin și de calitate în fiecare zi.

 

Toate simțurile la bătaie pentru un examen luat!

Folosește cât mai multe simțuri în procesul de învățare. Potrivit multor experți, este soluția ideală care lucrează atât cu memoria noastră de scurtă durată, cât și cu cea de lungă durată. Prin folosirea mai multor simțuri atunci când studiem, ne creștem șansele de a reține mai ușor informația, dar și pe o perioadă mai lungă de timp. Ce vrem să spunem cu acest lucru? Te poți folosi de această teorie, repetând cu voce tare ceea ce ai studiat sau te poți înregistra spunându-ți notițele pentru ca mai apoi să te asculți și să te asiguri că mesajul este transmis atât prin intermediul văzului, cât și al auzului.

 

Rescrie-ți notițele!

Nu apela la printatul sau xerocopiatul cursurilor, ci scrie-le de mână. Efectele sunt de-a dreptul uimitoare, iar informația va fi mult mai ușor reținută dacă va fi rescrisă chiar de tine. Mai mult decât atât, la cursurile pe care le ai, poți să-ți faci scurte rezumate, să iei notițe și mai sumar, folosind doar ideile principale pe care tu le vei dezvolta fără probleme la examen.

 

Codul culorilor!

Există oare studenți care să nu se înarmeze cu evidențiatoare în culori de toate soiurile la începutul fiecărei sesiuni de examene? Evidențierea informației, precum și a ideilor principale dintr-un curs este realmente o tactică excelentă care facilitează procesul de studiu. Mai ales dacă vei folosi culori diferite pentru titluri, subtitluri, citate sau idei ce trebuie reținute imperativ. Și nu în ultimul rând alege să scrii pe hârtie galbenă dacă vrei ca șansele unei învățări ușoare să crească.  Te asigurăm că nu e un mit!

 

Nu memora pagini întregi, ci reține esențialul!

Este fundamental ca tu să știi să sintetizezi ceea ce vei învăța, mai ales dacă plănuiești să memorezi. Dacă vei rămâne la tehnica tocitului atât de populară în liceu, există riscuri mari să te împotmolești în mijlocul examenului pentru că nu îți aduci aminte un cuvânt. Să fim serioși! Mediul universitar promovează un cu totul alt tip de studiu. Trebuie să ai în vedere niște idei esențiale pentru fiecare subiect pe care tu să fii în stare să le dezvolți, mai ales dacă te pregătești pentru a scrie un eseu în cadrul examenului.

 

Acestea fiind spuse, am terminat cu dădăceala pe azi, însă nu uita: Calitatea procesului de studiu e ceea ce contează cu adevărat dacă dorești rezultate pe măsură. Degeaba vei petrece 10 ore cu cărțile în față și nu vei reține nimic. Alege tehnicile cu care lucrezi, organizează-ți obiectiv timpul și dă totul!

 

Echipa Campuscluj.ro ține pumnii strânși pentru toți studenții în vederea sesiunii de vară care se apropie cu pași grăbiți!

 

Sursa foto: ftmsglobal.edu.kh

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.