Cum va arata piata muncii in 2017 in marile centre universitare din tara

Scris de  Ian 13, 2017

Anul 2017 va fi unul foarte interesant pentru studenti, deoarece oferta de locuri de munca este in continua crestere pe cand ponderea celor care termina facultatea anul acesta scade fata de anul 2016. Angajatorii se plang mereu de lipsa fortei de munca specializate dar momentan marile centre universitare din tara nu par afectate de aceasta. In Romania exista aproximativ 500 000 studenti, din care 130 000 in Bucuresti, 70 000 in Cluj si Timisoara, 55 000 in iasi si restul in celelalte centre din tara.

Oferta de locuri de munca in Bucuresti

Capitala si cel mai mare oras din Romania cu peste 2 milioane de locuitori, are o oferta generoasa de locuri de munca disponibile pentru absolventii de facultate. Rata somajului in Bucuresti este de doar 1,6%, cea mai mica la nivel national cu doar 23 000 someri. Cererea de forta de munca calificata este mai mare pentru aceasta regiune, majoritatea somerilor inregistrati avand un nivel scazut de educatie. Oportunitatile oferite de capitala fac ca populaţia ocupata sa aiba un nivel ridicat de instruire si calificare.

Din punct de vedere al participarii la principalele activitati economice, ponderea populatiei ocupate civile in servicii este predominanta (71.3%), in timp ce ponderea populaţiei ocupate in industrie si constructii este de 25.8% iar in agricultura de doar 2.9%.

Conform portalului infomunca.ro cele mai bine platite locuri de munca in Bucuresti sunt in domeniul IT, unde salariile pornesc de la 500 euro pentru un junior si pot ajunge si la 4000 euro pentru seniori.

Oferta de locuri de munca in Cluj

Cu un PIB/cap de locuitor de peste 10.000 euro, Clujul este al 2 lea oras ca nivel de salarizare din tara si locul unde job-urile in IT sunt la mare cautare. Nu degeaba este supranumit Silicon Valley al Romaniei.  In prezent, in judetul Cluj, in domeniul informatic activeaza peste 6000 de angajati. Oferta de locuri de munca in Cluj este variata, deoarece in zona opereaza companii precum: Bosch, Emerson, Porsche Engineering, Siemens, Banca Transilvania, Yardi etc. La nivel salarial, diferentele fata de Bucuresti sunt prea mici pentru a le mentiona.

Sa spunem doar ca viata in Cluj pare sa fie ceva mai ieftina decat in capitala, desi la nivelul chiriilor preturile sunt asemanatoare.

Concluzie

Fie ca alegi sa faci facultatea in Bucuresti sau in Cluj, firmele vor fi mereu in cautare de specialisti calificati si site-urile de angajari vor fi mereu pline de oportunitati pentru tineri. Tine doar de tine sa alegi un domeniu de viitor si bine platit dar nu uita ca nu toti pot lucra in domeniul IT, este necesar si de economisti buni, avocati, doctori etc.

Tudor Perian

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

articoleplatite.ro

Lasă un comentariu

masuta de cafea din sticla

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.