La ce sa fiti atenti cand cumparati monitoare second hand?

Scris de 

De prea multe ori, monitoarele pentru computerele de birou sunt subevaluate. Si totusi, display-ul reprezinta unul dintre cele mai importante dispozitive periferice, fara de care investitia in restul componentelor este aproape inutila.

Nu conteaza cat de frecvent utilizati pc-ul, monitorul nu trebuie neglijat. Daca va intereseaza sa investiti in placa de baza, in procesor sau memoria RAM, nu lasati display-ul pe locul 2 sau 3! Si atata timp cat pe piata exista si monitoare second hand, cu nimic mai prejos decat ”rivalele” noi, nu trebuie neaparat sa va orientati catre modelele nou-noute, mult prea costisitoare si care nu de fiecare data isi merita pretul.

 

Pentru a nu da gres cand va cumparati sau va schimbati prima data ecranul pc-ului, mare atentie la cateva caracteristici, valabile indiferent de ”vechimea” produsului ales, precum diagonala, rezolutia, timpul de raspuns, unghiul de vizualizare sau raportul de contrast.

 

Rezolutia si diagonala

Daca dimensiunile biroului v-o permit si sunteti aproape ”dependenti” de navigarea pe web sau de jocurile pentru pc, puteti foarte bine sa va cumparati monitoare second hand de 23 de inch sau chiar mai mari. Pretul acestora variaza in functie de dimensiune.

 

La fel de importanta este si rezolutia sau capacitatea monitorului de a reda detaliile cu finete. Aceasta caracteristica este insa conditionata de dimensiunea display-ului. Daca la o diagonala de 15 inch, rezolutia maxima poate fi de 1024 x 768 pixeli, diagonala de 24 de inch permite o rezolutie full HD, de 1920 x 1080 pixeli.

 

Timpul de raspuns

Printre caracteristicile ce nu pot fi trecute cu vederea, se numara si timpul de raspuns. Cu cat valoarea acestuia este mai scazuta, cu atat display-ul este mai ”capabil”, aspect valabil si in cazul monitoarelor la mana a doua.

 

Este vorba despre un parametru ce masoara intervalul de timp de care este nevoie pentru ca un pixel sa treaca de la negru la alb si apoi sa devina din nou negru. Mai exact, masoara intarzierea cu care se elaboreaza si se afiseaza pe monitor, semnalul initial.

 

Unghiul de vizualizare

Calitatea imaginii depinde de unghiul de vizualizare, iar variatia acestuia are ca efect o imagine mai putin clara si luminoasa. Cu cat unghiul de vizualizare este mai mare, cu atat monitorul este mai performant. Si pentru ca performanta costa, daca va doriti calitate, trebuie sa platiti.

 

Vechile monitoare TV cu tuburi catodice, aveau o vizibilitate satisfacataore si din lateral. Privita din acest punct de vedere, despre tehnologia LCD se poate spune ca a facut un mare pas in spate. Insa dezavantajul poate fi compensat de alte prestante mult mai de actualitate.

 

Raportul de contrast

Acest parametru exprima diferentele dintre albul cel mai luminos si negrul cel mai intunecat, permitand identificarea diferentelor de luminozitate dintre pixelii negri si cei albi. Daca raportul de contrast este mare, monitoarele au tendinta sa infatiseze un alb mai luminos si un negru mai intunecat.

 

De exemplu, daca intr-un text word, fundalul este de 100 de ori mai luminos decat fonturile literelor, raportul de contrast va fi de 100:1. Iar calitatea imaginii este cu atat mai perfomanta, la fel si display-ul, cu cat raportul de contrast este mai ridicat.

 

Daca va orientati catre monitoare second hand, respectarea acestor detalii poate schimba radical parerea pe care o aveati despre produsele la mana a doua. Pana si un display cu vechimea de 1 an sau 2 poate fi inclus in categoria celor perfomante. Totul depinde de prestatiile si implicit, de caracteristicile acestuia.

 

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.