Transformatoare toroidale – cum funcționează și avantajele folosirii lor

Scris de 

Pentru valorificarea curentului alternativ de la o tensiune la alta, este nevoie de un aparat electric, denumit transformator. Transformatorul permite obținerea unor tensiuni ce pot atinge valori ridicate, de ordinul milioanelor de volți. Pentru ca echipamentele audio și sistemele de iluminat să funcționeze, se folosesc cu precădere transformatoare toroidale.

Ce este mai exact un transformator toroidal și cum funcționează?

Un transformator toroidal este utilizat în aplicațiile electronice, permițând trecerea de la o tensiune de curent alternativ la una diferită. Transformatorul toroidal are un miez rotund, laminat, format din mai multe straturi, confecționat din ferită sau diverse materiale magnetodielectrice. 

Miezul de fier este un inel complet, cu două bobine care se intersectează, una fiind conectată la o sursă de energie electrică, cealaltă furnizând energia către un receptor. Atunci când electricitatea trece prin miez și golește bobina, se va produce un câmp magnetic mai puternic în interior și mai slab la exterior. Acest câmp magnetic trece prin bobină și se împrăștie la ieșire, pentru a furniza curent către aparatul electric folosit. 

Care sunt avantajele folosirii unui transformator toroidal?

Folosirea unui transformator toroidal în diverse domenii industriale, aduce o serie de beneficii utilizatorilor, comparativ cu cele convenționale.

Un transformator toroidal este mai mic și mai ușor, comparativ cu unul convențional, reușind să economisească cu până la 50% atât în greutate, cât și în dimensiuni. Tocmai această dimensiune mică le face ideale pentru nevoile produselor electronice din ziua de azi.

Pentru anumite sisteme electronice, amplificatoare sau aparate medicale, se folosesc astfel de transformatoare datorită câmpurilor electromagnetice reduse. 

Câmpul magnetic redus aduc cu sine și un nivel de zgomot redus, astfel încât transformatoarele toroidale sunt silențioase, fiind ideale în locurile unde este necesar un nivel de zgomot infinit mai mic. 

Materialele folosite pentru confecționarea transformatoarelor, sunt atent alese și utilizate, astfel încât să ofere o eficiență electrică bună, fără pierderi de energie.

Datorită dimensiunilor reduse, transformatoarele toroidale sunt ușor de montat, acestea necesitând un singur șurub central pentru fixarea lor. 

Unde se poate folosi un astfel de transformator? 

Un transformator toroidal îndeplinește funcții similare cu fostele transformatoarele lamelare folosite în domeniile industriale precum telecomunicații, instrumente muzicale, dispozitive medicale, amplificatoare, computere și periferice, automatizări, sisteme audio, sisteme de iluminat, comunicări de date sau sisteme de alertare. 

Transformatoarele toroidale sunt preferate pentru caracteristicile unice oferite și numeroasele avantaje aduse domeniului industrial. 

Aveți nevoie de mai multe componente electrice de înaltă calitate? Fie că doriți să achiziționați transformatoare toroidale, de curent, carcase și accesorii, fie că aveți nevoie de ventilatoare, sisteme de răcire sau diverse accesorii pentru calculator, vizitați tme.eu unde puteți alege dintre peste 500.000 de produse disponibile.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook