Stiai ca: avem oua de dinozaur, meteoriti si vivariu la Cluj?

Scris de 

Colecție de meteoriți, cuib de ouă de dinozaur sau vivariu în Cluj? Ți se par desprinse din filmele americane despre/cu dinozauri sau păduri tropicale? Află că te poți teleporta în acest univers paralel și să le vezi în realitate, la doar câțiva pași de inima Clujului.

Știai că:

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, găzduit în sediul Universității Babeș-Bolyai, adăpostește ouă de dinozaur?

Sunt multe exponate impresionante la muzeu, cum ar fi: fosilele de mamut și urs de peșteră, dar cel mai tare e cuibul de ouă de dinozaur.

De ce e atat de special cuibul? Ouă de dinozaur s-au mai descoperit în Romania, dar nici unul dintre cuiburi nu a mai fost extras în poziția lui inițială, cel din expoziție fiind primul astfel extras. Ouăle au fost găsite și păstrate în poziția de acum 65 milioane de ani.

Cuibul a fost descoperit în depozitele continentale Maastrichtiene (Cretacic terminal, de 65 mil. ani) din bazinul Hatțg (Jud. Hunedoara), în anul 2000, în urma unei expediții mixte romano-belgiene, formată din cercetători de la Departamentul de Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Institutul Regal de Știintele Naturii Bruxelles.

Muzeul este situat pe str. Mihail Kogalniceanu, nr. 1.

 

oua dinozaur

 

Știai că:

Clujul adăpostește singura colecție de meteoriți din România?

Ea este „ascunsă” într-o încăpere a Muzeului de Mineralogie, găzduit la sediul Universității Babeș-Bolyai (str. Mihail Kogalniceanu, nr. 1), colecția întrunește aproximativ 250 de exponate din întreaga lume, meteoriți căzuți pe toate cele 5 continete, unii dintre ei rarități la nivel mondial.

De-a lungul timpului, pe teritoriul României au fost înregistrate 9 căderi de meteoriți și 4 meteori, cea mai veche mențiune datând din anul 1962. Dintre aceștia, doar pentru 8 s-a păstrat material, iar în cadrul colecției de la Muzeul de Mineralogie se găsesc fragmente din 6 meteoriți românești.

 

meteoriti

 

Știai că:

Muzeul Zoologic adăpoșteste din 2001 un mic vivariu?

DEX: VIVÁRIU, vivarii, s. n. Loc amenajat pentru creșterea în mediul lor natural a unor animale mici.

Vivariul UBB nu e chiar o gradină zoologică, nici nu și-a propus să fie; poate eventual, o „grădiniță” zoologică cu funcții predominant didactice și de cercetare. Expoziția se poate lăuda în prezent cu 57 de specii de animale. Pe lângă acestea, puteți admira aici 10 specii de pești, 9 specii de micromamifere și 6 specii de păsări. Dacă n-ati avut ocazia să le vedeț în habitatul lor natural, puteți admira aici: Vipera pufăitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Văranul de Nil, Chinchilla, Țestoasa dobrogeana sau Salamandra.

Vivariul este situat pe strada Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie.

Preț de intrarea: 5 lei (gratuit pentru studenții UBB, iar cei din afară au reducere 50%).

 

small vivar visit-cluj-foto

 

Sursa foto: cluj.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.