5 greseli care pot duce la caderea unui examen

Scris de 

Sesiunea începe mintenaş, pentru unii, iar alţii deja au început-o. Şi ştim cu toţii cât de importantă e şi cât de fascinant e frigiderul (gol), praful depus pe birou, noul sezon dintr-un serial care nu ne place, dar nu contează, când ai de învăţat o tonă de cursuri.

Ei bine, cu toate că pare clişeic titlul articolului, s-a demonstrat că o mulţime de studenţi au anumite obiceiuri proaste, când e vorba de învăţat, şi prin evitarea lor, şansele de a lua examenul, cresc. MULT. Să vedeeem....

 

#1 Supraanalizarea Materialului

 

Când vine vorba de următorul examen, eşti acel tip de student care gândeşte prea mult? Te gândeşti în permanenţă că "Chiar trebuie să ştiu ciclul celulii eucariote? Cine naiba e Paul Lazarsfeld? Sau chiar e nevoie să ştiu în ce an a debutat cutărică?"

 

Dacă da, atunci fă o pauză. Trage aer în piept, şi încearcă să eviţi să te supraîncarci cu amănunte stupide. Vei pierde întregul ansamblu. Axează-te doar pe ideile principale. Vorba aceea: învaţă ce e important, musai, de bază, iar restul citeşte.

 

#2 Ai mentalitatea de...ratat.

 

Adică, cu alte cuvinte, îl iei pe NU în braţe. În timp ce încerci să citeşti materia, oricum nu te chinui să reţii, căci eşti pe principiul: NU voi trece sau NU înţeleg o iotă. Sau şi mai rău..."oricum nu are rost să mă chinui să învăţ, că nu trec."

 

Aşa, sigur nu ai nicio şansă. Linişteşte-te şi încearcă să gândeşti pozitiv (clişeic, ştiu) şi să...încerci să vizualizezi succesul (şi mai clişeic). Chiar dacă tu crezi că nu-l iei, păşeşte în sală cu încredere. Şi când citeşti, repetă-ţi că indiferent cum, îl vei lua. Chiar dacă-l iei cu 5. Nu contează, oricum îl iei. O atitudine pozitivă te poate ajuta. Mult.

 

#3 Ai prea multă încredere în tine

 

Se întâmplă şi treaba asta, chiar dacă nu pare prea reală. În general, apare în momentul în care ai terminat de învăţat, şi crezi că ştii totul, iar din cauza asta, nu te mai uiţi puţin peste anumite chestiuni pe care nu le stăpâneşti cum ar trebui. Şi nici nu mai repeţi. Pentru că tu crezi că nu mai ai nevoie.

 

E foarte bine să ai încredere în tine,şi mai ales în capacitatea de a lua examenul. Însă, nu exagera. Nu renunţa la citit, doar pentru că ai terminat cursul şi nici nu fi pe principiul: "nu mai repet, ştiu totul". Atunci apar cele mai mari surprize.

 

#4 Citeşti greşit cerinţa

 

Adică, ratezi o negaţie sau un cuvânt decisiv. Sau, şi mai rău, în cazul în care ai de operat cu semne matematice, le confunzi. Nu eşti singurul, toată lumea are problema asta. Uneori se datorează grabei, alteori încrederii excesive, dar cele mai multe ori faptului că suntem obişnuiţi să citim textele în diagonală.

 

Cel mai bun sfat, e să...citeşti fiecare cerinţă, fiecare cuvinţel. Cu grijă. Fără grabă, căci se ştie că ea strică treaba. Iar, dacă ţi-e mai uşor, citeşte-ţi-o cumva cu voce tare, dar suficient de încet cât să nu deranjezi pe ceilalţi. Aşa, e mai greu să sari peste cuvinte.

 

#5 Nu eşti absolut deloc pregătit
(gee, kinda obvious)

 

Bine, ştiu, e cel mai evident punct dintre toate, dar de cele mai multe ori se întâmplă să fii nepregătit. Ce înseamnă mai exact?

 

  • să nu înveţi
  • să întârzii la examen
  • să nu mănânci nimic toată ziua
  • citeşti cu două ore înainte de examen
  • să nu dormi cu o noapte înainte

Aceste obiceiuri îţi provoacă anxietate, discomfort, teamă, grabă şi speranţa în ghicirea întrebării potrivite. Cu alte cuvinte, eşti o masă amorfă de sentimente negative, iar şansele de a ieşi cu bine, întreg şi mulţumit, sunt mici.

 

Pentru a scăpa de acest stres, e nevoie să faci exact opusul:

 

  •  să înveţi eficient
  •  să ajungi la timp
  •  să mănânci un mic dejun sănătos
  •  învaţă la timp
  •  dormi bine

Dacă reuşeşti să eviţi aceste câteva greşeli comune, şansele ca tu să treci peste sesiune cu brio, sunt mari. Sunt sigură! Mult succes şi să ne citim cu bine!

 

 

 

 

sursă foto: cte-blog.uwaterloo.ca

Bianca Gângă

Content Writer la Campuscluj.ro şi mândră de asta. Blogger ocazional şi şoricel de bibliotecă. Rockoholic, coffeeholic, chocoholic, funholic şi pasăre de noapte.

Website arylequine.wordpress.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.