Alege cariera care ti se potriveste!

Scris de  Apr 19, 2013

Când ți-ai ales domeniul de studii la facultate, ai luat în calcul mai degrabă pasiunile tale, fără să te gândești în mod prioritar la măsura în care ți se potrivește cariera pe care o vei îmbrățișa. Un job potrivit pentru tine este cel care îți solicită aptitudinile native, care nu sunt întotdeauna ușor de identificat la timp.   Cariera în care te vei regăsi cel mai bine poate să aibă sau nu legătură cu studiile absolvite în facultate. Cel mai important este să îți depistezi talentele profesionale și să le speculezi în cadrul unui job potrivit, compatibil cu pasiunile tale. Iată cum poți să găsești drumul profesional care să te împlinească!      

1. Nu ai idee ce carieră ți se potrivește  

Studenția este o perioadă de autocunoaștere, pe care o poți folosi tocmai pentru a te lămuri în privința jobului potrivit pentru tine. Dacă nu ai idee ce carieră ți se potrivește cel mai bine, înscrie-te la cursuri opționale care îți sună interesant.  

 

Gândeste-te la lucruri care să fie în ton cu hobbiurile tale, apoi caută programe de voluntariat sau cursuri de formare în domeniu. Odată ce experimentezi mai multe arii de activitate, ai o idee globala asupra aptitudinilor tale. Poți apela și la ajutorul unui consilier în orientare profesională, care să îți ofere variante pertinente.    

 

  2. Ai câteva cariere în minte  

Să spunem că știi că ți-ar plăcea să lucrezi în jurnalism, relatți publice și resurse umane. Încearcă să te alături unor proiecte în toate cele 3 domenii, astfel încât practica să te ajute în descoperirea profesiei pe care o vei face cu plăcere.  

 

Intră în legatură cu persoane care lucrează în ariile de activitate vizate, adună informații relevante și pune în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui job în parte. Până la absolvire, vei avea deja o idee destul de clară asupra carierei care ți se potrivește.

 

Foarte important este să nu lași familia, profesorii sau prietenii să îți influențeze punctul de vedere. Te poți răzgândi oricând, însă fă-o doar pe baza experienței concrete pe care ai acumulat-o!  

 

3. Ești aproape sigur că ți-ai găsit cariera  

Dacă ești convins că ai găsit cariera ideală pentru tine, nu aștepta să obții licența sau diploma de masterat pentru a-ți începe activitatea. Caută cursuri de perfecționare și vezi ce alternative ai în domeniu.  

 

Doar pentru că ai vrut întotdeauna să fii profesor de biologie, nu înseamnă că nu poți încerca și lucrul într-un laborator. Cine știe, poate vei constata că îți poți folosi cunoștințele constructiv în mai multe locuri.  

 

Ține-ti mintea deschisă și vei descoperi, până la urma, cariera visurilor tale!  

 

Sursa: studentie.ro

Sursa foto: andrews.edu

 

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.