Filmul „Morometii” din 1987 va fi proiectat la Universitatea din Strasbourg

Scris de 

Filmul „Moromeţii”, lansat în 1987, în regia lui Stere Gulea, va fi proiectat, joi, la Universitatea din Strasbourg, anunţă Institutul Cultural Român Bruxelles. Evenimentul, organizat de ICR Bruxelles, Departamentul de limba română şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS), se desfăşoară în cadrul Săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, găzduite de cinematograful Odyssee în perioada 13 ianuarie — 16 februarie.

 

Programul cuprinde şase filme din România şi din Republica Moldova, printre care două ecranizări după romanele luiMarin Preda: ”Moromeţii” şi ”Cel mai iubit dintre pământeni”, lansat în 1993, în regia lui Şerban Marinescu. 

 

Lungmetrajul alb-negru ”Moromeţii”, adaptat după primul volum al romanului omonim al scriitorului Marin Preda, constituie un reper pentru istoria cinematografiei româneşti, într-o perioadă în care creaţia artistică era sufocată de cerinţele propagandistice. În distribuţia filmului se regăsesc cei mai importanţi actori ai epocii: Victor Rebengiuc în rolul principalIlie Moromete, Luminiţa Gheorghiu în rolul Catrinei Moromete, Gina Patrichi, Mitică Popescusau Dorel Vişan.

 

La 30 de ani după lansarea filmului şi la 60 de ani de la apariţia ediţiei princeps a cărţii lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu care va sta la baza unei noi ecranizări „Moromeţii 2″. 

 

Născut pe 2 august 1943, Stere Gulea este regizor, scenarist şi critic de film. Gulea a debutat în 1970 cu filmul ‘‘Apa ca un bivol negru” şi are în palmares numeroase filme, scenarii şi premii. Este recunoscut pentru exigenţa şi rigoarea sa. După căderea regimului comunist, a fost o figură marcantă pe scena social-politică românească.

 

Sursa: edu-news.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.