Marsul Lecturii a dat startul Festivalului International de Carte Transilvania

Scris de 

Festivalului Internațional de Carte Transilvania a debutat ieri, 3 octombrie, cu Marșul Lecturii, acesta fiind evenimentul de deschidere oficială a manifestației. Sute de clujeni pasionați de literatură au luat mărșăluit de la statuia corifeilor Școlii Ardelene, din fața Universității Babeș Bolyai, în drum spre Piața Unirii, scandând sloganul: „Clujul citește!”.

 

Cei mai numeroși au fost elevii de gimnaziu și liceu care, însoțiți de cadrele didactice îndrumătoare, au pregătit și afișat, în timpul marșului, pancarte sau steaguri înscripționate cu diferite mesaje de susținere a lecturii și a unei educații bazate pe uzul cărțiilor cel puțin la fel de mult pe cât se utilizează online-ul în zilele noastre. Participanții acestei parade s-au identificat ușor în mulțime, ei purtând în mâini cartea preferată, luată de acasă sau de la bibliotecă. De asemenea, cei care au dorit, au putut citi cu glas tare un fragment din cartea adusă cu ei.

 

În cadrul deschiderii, scriitoarea română Irina Petraș, care este, de asemenea, invitată de onoare a ediției festivalului de anul acesta, a adresat publicului câteva cuvinte. „Nu există loc mai bun unde puteam organiza acest marș decât aici. Îi avem în spatele nostru pe corifeii Școlii Ardelene: Petru Maior, Samuil Micu și Gheorghe Șincai, suntem în fața Universității Babeș Bolyai, suntem așadar înconjurații de școli și de cultură. Ne aflăm într-un spațiu cultural extrem de accestuat.”  În finalul micului discurs, autoare a mai menționat: „Dacă nu citești pierzi totul, însă dacă citești, câștigi totul. Un om care citește este un om liber.”

 

Clujenii se pot bucura de o săptămână plină de evenimente în cadrul FICT, de la numeroase lansări de carte, în limbile română, engleză, maghiară, germană ş.a. la concerte, recitaluri de poezie, dialoguri cu scriitori sau dezbateri. Festivalul de Carte reuneşte în perioada 3-8 octombrie nume celebre, întâlniri cu scriitori internaţionali: Adonis (Franţa), Alice Notley (SUA), Corina Oproae (Spania), Grigore Arbore (Italia), Petr Borkovec (Republica Cehă), Sandrone Dazieri (Italia) şi români: Adrian Popescu, Radu Ţuculescu, Oana Pellea, Mihai Şora şi Irina Petraş.

 

Programul evenimentului îl poți consulta aici: http://transilvaniabook.ro/.

 

 

Citește și:

---> Marile universitati din Romania fac apel la respectarea legii invatamantului superior

---> In topul clasamentului Shanghai 2017 se afla Universitatile Harvard si Stanford

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.