Fondatorul agroecologiei, prof. dr. Ioan Puia, a fost omagiat la Cluj

Scris de 

Fie că numele vă este cunoscut sau nu, domnul prof. dr. Ioan Puia este o personalitate ce trebuie menționată, datorită dedicației puse în slujba dezvoltării subdomeniilor agronomiei. Fondator al agroecologiei româneşti, intelectualul de anvergură care a marcat puternic activitatea învăţământului agronomic românesc, ar fi împlinit, la începutul acestei luni, 90 de ani.

Având în vedere contribuția remarcabilă a regretatului profesor prin cercetările experimentale și teoretice demarate, colectivul catedrei de Cultura pajiştilor şi a Plantelor Furajere de la Facultatea de Agricultură, Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, a organizat, în data de 4 septembrie 2013, la Centrul de Biodiversitate al Universităţii, un simpozion omagial.

 

Născut într-o familie de ţărani mijlocaşi din Aţintiş, judeţul Mureş, Ioan Puia şi-a facut studiile la Blaj, începându-şi cariera ca profesor de gimnaziu la Târnăveni. După război, în 1947, s-a înscris la Facultatea de Agronomie din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1950. A rămas ca preparator la disciplina de Fiziologia plantelor şi a parcurs treptele didactice până la statutul de profesor universitar. Timp de 22 de ani a fost în conducerea Institutului Agronomic din Cluj, ca prorector - în perioada 1962-1974 - și rector - din 1974 până în 1984. Ulterior, între anii 1984 şi 1990, a fost director al Centrului de Cercetări Biologice din Cluj. 

ioan puia

Unul dintre rarele spirite vizionare, Ioan Puia a realizat numeroase studii în scopul definirii ecologiei agriculturii ca disciplină științifică de graniță între ecologie și agronomie și dezbaterii unor aspecte particulare ale acesteia.

 

Universitarul clujean îşi dorea ca ecologia agricolă, prin conceptele şi metodele sale, să constituie în viitor punctul de convergenţă al tratării unitare, de pe poziţii cibernetice şi sistemice, a productivităţii organismelor şi agroecosistemelor în scopurile urmărite de om:

 

În timp ce producţia din industrie se desfăşoară în conformitate cu legile fizicii şi ale chimiei, producţia din agricultură se supune legilor viului. Or, agricultura industrializată a neglijat tocmai legile fundamentale ale existenţei sistemului viu, creând, într-un scurt răstimp, o serie de probleme cu caracter local şi global.“, scria profesorul, în 1986.

 

El a rămas astfel în memoria colectivă o personalitate emblematică, un magistru, un model şi un om cu totul special, creator de şcoală şi formator al multor generații.

 

Sursa foto : wikipedia.ro

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.