Tot ce trebuie sa stii despre lampioane

Scris de 

Probabil ati sesizat ca in ultima vreme tot mai multe evenimente incep sau se termina cu ridicarea de lampioane zburatoare. Fie ca vorbim de o nunta sau de petrecerea de Revelion, lampioanele au devenit din ce in ce mai populare. Si pe buna dreptate, deoarece sunt ieftine (aproximativ 2 lei/bucata) si creeaza o atmosfera de basm.

In cultura chinezeasca, lampioanele sunt prezente inca din secolul al III-lea i.Hr. si aprinderea lor avea rolul de a alunga spiritele rele. Sarbatoarea lampioanelor, in China, este celebrata, fara intrerupere, de peste 2000 de ani, pentru a marca inceputul unui nou an chinezesc. Legendele relateaza ca, la origine, un astfel de moment se leaga de incercarea oamenilor de a-l "imbuna" pe Zeul Focului, care amenintase ca va incendia capitala imperiului, pe data de 15 a primei luni din an. Atunci, cineva a avut ideea ca, inainte de aceasta data, toti locuitorii sa iasa in strada, cu lanterne portocalii aprinse, astfel incat zeul sa creada ca cetatea este deja in flacari si sa renunte la gandul sau de a-i pedepsi pe oameni.

 

Ce sunt lampioanele

Lampioanele sunt felinare rotunde sau patrate, realizate din hartie colorata, de regula plisata. Cunoscute si sub numele de lanterne zburatoare sau luminoase, zboara 10-15 minute si se inalta pana la 1500 m pe cer. Lampioanele zburatoare coboara doar dupa ce s-a epuizat celula de ceara si nu mai exista flacara. Ele trebuie sa fie lansate la o distanta mai mare de 30 m de copaci si nu pe timp de ploaie, altfel se gaureste hartia. Materialele folosite, in prezent, pentru lampioane, sunt biodegradabile si ignifuge, astfel incat acestea nu prezinta nici un pericol de incendiu.

 

Reglementari privind lansarea lampioanelor zburatoare

Lampioanele zburatoare vor fi lansate doar de catre persoane adulte responsabile, care in prealabil s-au informat asupra modului de utilizare in siguranta a acestora.

 

Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in spatii exterioare deschise, largi, la distanta mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrica sau pentru alte utilitati pozate suprateran, constructii, in general inalte si foarte inalte (inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame, etc.) sau alte zone potential a fi puse in pericol.

 

Lampioanele zburatoare nu se vor lansa la o distanta mai mica de 10 km de orice aeroport sau cale rutiera circulata, lumina acestora putand fi interpretata ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atentia pilotilor sau conducatorilor auto.

 

Lampioanele zburatoare se vor lansa numai in conditii meteo favorabile (fara vant). In cazul in care vantul bate usor, este necesara asigurarea asupra faptului ca lampioanele zburatoare lansate nu se vor deplasa deasupra participantilor la evenimente, cladirilor, arborilor, aeroporturilor, soselelor circulate sau in orice alta zona unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vietii, bunurilor si mediului.

 

Dupa cum spuneam si in deschiderea articolului, lampioanele au un farmec aparte si creeaza o atmosfera de neuitat. Pot fi comandate de pe internet, fie la bucata sau in seturi de cate 25, 50 sau 100 bucati.

 

Sursa foto : zumzi.ro

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.